MACURA APELUJE: Najugroženiji su kardiovaskularni bolesnici i astmatičari!

- Ukoliko dođe do povećanja temperature kao što je najavaljeno u toku vikenda, najviše su ugroženi kardiovaskularni bolesnici i oni koji imaju problema sa hipertenzijom, jer sa promenom temperature dolazi i do kolebanja krvnog pritiska - kaže za Telegraf portparolka Hitne pomoći

Narednih dana temperatura će se kretati u intervalu od - 5 do - 13, koliko će iznositi temeperatura u toku dana. Najavljena su hladna jutra i mrazevi,  prestanak padavina se očekuje u sredu uveče, a povećanje temperature i prelazak snežnih padavina u kišu u petak i za vikend.

Kolebanje temperature najviše problema donosi hroničnim bolesnicima, pre svega onima koji boluju od hipertenzije, kardiovaskularnim bolesnicima i astmatičarima.

Nada Macura, potparol Hitne pomoći, kaže da se u periodu velikih temperaturnih razlika povećava broj intervencija.

- Kada dođe do otopljenja, povećava se broj intervencija na javnom mestu. Najčešće stariji ljudi, kojima savetujemo da u vreme velikog snega ne izlaze napolje, kada malo otopli trude se da što više budu napolju - objašnjava Macura.

Najviše su ugroženi kardiovaskularni bolesnici i oni koji imaju problema sa hipertenzijom, jer sa promenom temperature dolazi i do kolebanja krvnog pritiska, a sa višim temperaturama i do njegovog naglog pada.

Macura savetuje i pojačanu negu psihičkih bolesnika, koji zbog dužeg boravka u zatvorenom mogu biti nervozniji nego inače.

Astmatičari povećano reaguju na barometarski pritisak, povećanje vlažnosti vazduha, i trebalo bi da što češće provetravaju prostoriju u kojoj borave.

Dr Nada Macura apeluje na starije sugrađane da što manje izlaze iz kuće i da, ukoliko imaju potrebe, pozovu ekipe na kućnu adresu.

- Naše ekipe su 24 časa na terenu i uprkos snegu stižemo do svih. Takođe, u zimskim mesecima ishrana mora biti kaloričnija za zdrave osobe, dok se hroničnim bolesnicima savetuje umerenost, što više vitamina, topli napici, čorbe i čajevi - naglasila je ona.

Ne zaboravite i da u kućnoj apoteci držite osnovne lekove, kao što su oni koji utiču na smanjenje temperature, ukoliko ona dostigne 38,5 stepeni. 

(Lj.V.)