ZIMA NE POPUŠTA: Novi sneg u Srbiji, temperature i dalje u minusu!

U celoj zemlji se očekuje hladno vreme sa novim padavinama koje će usloviti povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 20 centimetara, a jak sneg trenutno pada na području Kraljeva, Kruševca i Velikog Gradišta, pokazuju najnoviji podaci RHMZ-a

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno sa snegom, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača, u većini mesta za 10 do 20 centimetara, u jugozapadnim i južnim krajevima lokalno i više, a temperatura će biti ispod nule.

Vetar slab i umeren, na planinama povremeno i jak, severozapadni. Očekuje se pojava vejavica, kao i stvaranje snežnih nanosa.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić ukazuje da, ukoliko bude bolje saradnje između državnih organa i putarskih preduzeća, novi sneg ne bi trebalo da napravi nove probleme.

Načelnik Sektora za vanredne situacije istakao je da ne postoji mesto u zemlji do kojeg spacioci ne mogu da dođu, bilo vozilima bilo motornim sankama, a da postoje lokalni putevi koji su nepročišćeni.

Predrag Marić se izvinio putnicima koji su "prošli pakao" u kolonama vozila na putevima u Vojvodini, od kojih su neki čekali i do 22 sata da spasilačke službe dođu do njih.

Jak sneg pada na području Kraljeva, Kruševca i Velikog Gradišta, pokazuju najnoviji podaci RHMZ-a.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, minimalna temperatura biće od -15 do -5, a najviša dnevna od -7 do -1 stepen.

I u Beogradu će biti oblačno i hladno sa snegom, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača. Vetar slab i umeren, severozapadni. Minimalna temperatura oko -6, a najvisa dnevna oko -3 stepena.

Izgledi vremena u Srbiji do 18. decembra:

* U sredu će biti hladno i vetrovito, pre podne oblačno sa snegom, posle podne i uveče očekuje se prestanak snega i razvedravanje. Vetar umeren severozapadni, uveče u slabljenju.

* U četvrtak ujutru biće veoma hladno sa umerenim i jakim mrazem, po kotlinama biće kratkotrajna magla. Tokom dana biće pretežno sunčano i malo toplije uz pojačanje jugoistočnog vetra.

* U petak će biti osetno toplije uz umeren i jak jugoistočni vetar. Pre podne biće pretežno sunčano, posle podne se očekuje naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, najpre u jugozapadnim krajevima. Krajem dana i tokom noći ponegde je moguća i pojava ledene kiše.

* Od subote do kraja perioda biće oblačno, mestimicno sa kišom, u višim planinama sa susnežicom i snegom. U košavskom području biće vetrovito.  U predelima ispod 500 metara nadmorske visine očekuje se postepeno otapanje snežnog pokrivaca.

(D. Z. / Tanjug)