OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Crni orao ubijen u Nacionalnom parku Skadarsko jezero!

Poljski naučnici pticu su, u naučne svrhe, opremili satelitskim odašiljačem, ali je ona "izrešetana" samačmarom u dvorištu direktora Nacionalnog parka, koji je, zbog "velikom monitora na leđima ptice", mislio da je reč o špijunaži

Jedna od najređih ptica u Evropi, crni orao, uginuo je u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, najverovatnije jer ga je neko "izrešetao" sačmarom. Direktor ovog NP Goran Škatarić  sumnjao je da se radi o špijuniranju Crne Gore.

Kako prenose crnogorske "Vijesti", poljski naučnici su odašiljačem obeležili crnog orla, u svrhe istraživanja. Ornitolog Mihailo Jovićević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica  kaže da su ga kolege iz Poljske kontaktirale kada je odašiljač prestao da šalje informacije.

- Odašiljač funkcioniše na dva načina. Dok god normalno funkcioniše, šalje poruke naučnicima, a satelit svaka tri sata javlja na kojoj je lokaciji orao u prečniku od 15 metara. Poslednji put satelitski odašiljač je poslao poruku 28. novembra ujutro - rekao je Jovićevi za "Vijesti".

On kaže da ga je poljski ornitolog Pavel Mirski 3. decembra obavestio da sistem za praćenje pokazuje da je ptica najverovatnije mrtva, a da se transmiter pomera s mesta na mesto. On je kasnije saznao da je transmiter "šetao" od Škatarićevog dvorišta u Zeti do Forenzičkog centra u Danilovgradu.

Nakon ovoga, Jovićević se uputio u potragu za životinjom. Telo mrtvog orla, izrešetanog sačmom, pronašao je u dvorištu direktora Nacionalnog parka Skadarsko jezero. On tvrdi da su mu Škatarićev sin i supruga kazali da je orao nekoliko dana boravio u njihovom dvorištu.

- Njegov sin mi je rekao da je ptica ubijena i da je taman krenuo da je baci. Tvrdio je da je orao ranjen i da je nekoliko dana, pre nego što je uginuo, boravio u njihovom dvorištu - kazao je Jovićević.

On dodaje da je podneo  krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica koje je, prema dosadašnjim saznanjima, najverovatnije u Pothumu iz sačmarice usmrtilo najugroženiju vrstu orla u Evropi.

DIREKTOR: NISAM ZNAO DA JE RETKA VRSTA, A IMAO JE VELIKI MONITOR NA LEĐIMA

Direktor NP Skadarsko jezero Goran Škatarić potvrdio je "Vijestima" da je orao uginuo u njegovom dvorištu, nakon što ga je ranjenog doneo izvesni lovac Milić. On je rekao da je Milić pronašao orla Bruzdu kod Pothuma i da nije imao utisak da je ptica ranjena iz vatrenog oružja.

- Orao je jedva pokazivao znake života, a pošto je na leđima imao veliki monitor, normalno je bilo da odmah o tome obavestim policiju - smatra Škatarić.

On tvrdi da nije znao da je reč o veoma retkoj vrsti orla i da su poljski naučnici pratili njegovo kretanje, pa je zbog toga, umesto veterinara i ornitologa, pozvao policiju.

- Nisam ekspert za tu oblast, ali sam video da je to omanji orao. Nisam pozvao veterinare jer je ptica bila praktično mrtva - dodao je Škatarić.

Jovićević, međutim, smatra da "poražava činjenica" da je ptica uginula u dvorištu direktora Nacionalnog parka, a da prethodno nije veterinarski zbrinuta. On je ocenio da je opšte poznato da se ptice, u naučne svrhe, danas prate modernim elektronskim uređajima.

- Posebno neko kome je bliska zaštita prirode morao je znati da nije reč o nepoznatom letećem objektu i da su za ove poslove nadležni ornitolozi, a ne policija - istakao je Jovićević.

On je naglasio da su Zakonom o lovu predviđene kazne za ubijanje ptice koja nije lovna vrsta, a pogotovo ako je reč o ugroženoj vrsti kojoj je pripadao Bruzdi.

- U Poljskoj bi neko za ovakav zločin odrobijao najmanje deset godina - istakao je Jovićević.

Na rendgenskom snimku vidi se da ptica u sebi sadrži sedam balina od sačme, a doktori smatraju da je ranjavanje uzrokovalo smrt ptice. Prilikom podnošenja krivične prijave, u policiji su kazali Jovićeviću da ovakav slučaj do sada nisu imali i da će rešavanje slučaja ubistva orla "ići malo sporije".