PREKRETNICA: Kameron spreman da izvede Britaniju iz Evropske unije

Među građanima sve više opada podrška ideji ostanka u Uniji: prošlomesečna istraživanja pokazuju da bi 56 odsto Britanaca sigurno ili najverovatnije glasalo protiv članstva u Evropskoj uniji, dok bi samo 30 odsto ispitanika želelo da njihova zemlja ostane članica

Britanski premijer Dejvid Kameron spreman je da raspiše referendum o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji, piše danas "Tajms".

Kako list navodi, u Dauning stritu se vodi žestoka debata o tome kako bi premijer trebalo da uobliči referendumsko pitanje u svom dugo obećavanom govoru o budućnosti Britanije u Evropi.

Kameron će zatražiti od javnosti podršku za labavije odnose Londona sa Briselom, o kojima će, kako se nada, moći da se pregovara narednih godina.

On je, međutim, spreman da biračima pruži i mogućnost da odbiju takav dogovor, što će se zapravo protumačiti kao izlazak iz EU.

Trenutno se razmatra opcija koja bi predviđala održavanje dva referenduma, jedan odmah posle opštih izbora 2015. godine koji bi trebalo da pruži ovlašćenja Kameronu da pregovara o novom sporazumu sa EU, nakon čega bi usledio drugi plebiscit o odobravanju takvog sporazuma.

Gradonačelnik Londona Boris Džonson pozvao je juče Kamerona da učešće Britanije u Evropi svede na onakvo kakvo imaju Norveška i Švajcarska i da se ograniči na "jedinstveno tržište".

Debata o tome da li Britanija treba da izađe iz EU ili ne vodi se već duže vreme, a u nju se nedavno uključio i bivši premijer Toni Bler upozorenjem da će se Britanija suočiti sa katastrofom ako ne ostane u središtu EU.

Ipak, među građanima sve više opada podrška ideji ostanka u Uniji, pokazuju istraživanja javnog mnjenja tokom prošlog meseca, prema kojima bi 56 odsto Britanaca sigurno ili najverovatnije glasalo protiv članstva u Evropskoj uniji, dok bi samo 30 odsto ispitanika želelo da njihova zemlja ostane članica EU.

U novembru je u Briselu održan samit EU na kojem nije postignut dogovor o budžetu za period od 20o4. do 2010. godine, vrednom hiljadu milijardi evra, zbog protivljenja više zemalja na čelu sa Britanijom.

Britanski mediji su i ranije spekulisali da Kameron želi da odloži pitanje referenduma o izlasku Britanije iz EU bar do izbora 2015. godine jer bi svako njegovo ranije održavanje značilo pad njegove vlade s obzirom na to da liberali, njegovi koalicioni partneri, odbijaju referendum.

Ovo nije jedini referendum sa kojim se suočava "prvi ministar" kraljice Elizabete Druge. Podsećamo da će i Škotska organizovati svoj 2014, na kome će odlučiti da li želi i dalje da ostane u uniji sa Engleskom, u koju je ušla 1. maja 1707. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)