KO JE RAMUŠ HARADINAJ: Od noćnog izbacivača do premijera

Oženjen spikerkom Anitom i otac dvoje dece, Haradinaj je 1989. pod lažnim imenom otišao u Švajcarsku, gde je postao član organizacije koja će prerasti u zločinačku OVK

ZLOČINAC NA SLOBODI! Ramuš Haradinaj, koga je Haški tribunal danas po drugi put oslobodio krivice, za kosovske Albance je nacionalni heroj, a za Srbe zločinac, uspeo je da za četiri decenije života "ispiše" fascinantnu i kontroverznu biografiju.

Albanac, po verskoj opredeljenosti musliman, Haradinaj je rođen 3. jula 1968. godine u selu Glođane, u opštini Dečani, u Metohiji.

Jugoslaviju je potonji ratni komandant OVK sa imenom Smajilj napustio 1989. i otišao u Švajcarsku, gde je dobio politički azil i jedno vreme radio kao izbacivač po noćnim klubovima.

Tamo je pristupio Narodnom pokretu Kosova, ekstermističkoj organizaciji u okviru koje je kasnije formirana OVK.

Prema dostupnim medijskim podacima, 1996. godine u Albaniji je, pod budnim okom albanskih oficira, prošao diverzantsku obuku i potom učestvovao u formiranju baza u mestima Kukeš i Tropoja, na severu Albanije.

Iz tih baza je, kako su pisali mediji, organizovao šverc oružja na Kosovo. U jednoj od tih operacija Haradinaj je upao u zasedu graničara, i bio ranjen dok je njegov brat Ljuan ubijen.

Haradinaj a početkom 1998. je postao komandant "operativne zone" za Metohiju, koju Albanci zovu "Dukađin".

Procenjuje se da je pod njegovom komandom za dve godine likvidirano više od 300 ljudi - Srba i "nelojalnih" Albanaca - a kidnapovano više od 400.