ZBOG VISOKIH TEMPERATURA: Infarkt vreba razdražljive!

Unosite više tečnosti, izbegavajte neprijatnosti na ulici ili šalterima nekih ustanova, klonite se nepotrebnih rasprava, savetuju stručnjaci na novembarskih plus 18

Danas će temperature u našoj zemlji dostići maksimalnih 18 stepeni, zbog čega građani prilikom izlazaka treba da budu maksimalno oprezni, upozoravaju nadležni.

Nada Macura, portparol Hitne pomoći, kaže da vremenske prilike ne idu na ruku stanovništvu.

- Genetski smo nenaviknuti na ovakvo vreme. Najteže će biti srčanim bolesnicima, pošto dinamika krvnih sudova kod tih pacijenata nije u stanju da prati temperaturne promene  - kaže ona.

Macura navodi da može doći do akutnih koronarnih sindroma usled neujednačenih temperatura.

- To nije jedini faktor koji deluje na njih, ali jeste jedan od onih koji može dovesti do infarkta, do ubrzane angine pektoris ili srčanog bola, s obzirom da se krvni sudovi na toplom šire i usporavaju krvotok – ističe ona.

Kako navode iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije, ovaj dan može doneti pospanost, nervozu i promenljivo raspoloženje.

- Naravno da se to ne odnosi na sve građane, ali usled ovakvih temepratura nije isključeno da do gore navedenih promena dođe. Da ne pričamo o osobama koje su klasične meteoropate – poručuju iz RHMZ-a.

Jedan od najčešćih, ali i najbesmislenijih saveta da pregurate "težak" dan, svakako je da ostanete kod kuće i da ne radite ništa. Možda neko to i može, ali većina mora da radi, da ide u školu ili završava neke druge obaveze.

- Ljudi treba da unose više tečnosti, da izbegavaju neprijatnosti na ulici ili šalterima nekih ustanova, da se klone nepotrebnih rasprava i da, ukoliko im se učini da je neko u njihovoj okolini bez razloga razdražljiv, ne započinju rasprave koje nemaju nimalo smisla – ističe psiholog Slavica Đurić.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije najavljuju da se u sredu i četvrtak u košavskom području očekuje umeren i jak vetar, s povremenim udarima oluje.

A takvo vreme obavezno prate pojačana nervoza, dekoncentrisanost, razdražljivost...

(I. M. / Izvor: S media)