DRAMATIČNO: Žutica u Paraćinu nastavlja da hara, 14 obolelih!

Zarazna žutica u selu Drenovac se sve više širi i poslednji oboleli primljen je juče po podne, ali među njima nema dece

Zarazna žutica u selu Drenovac kod Paraćina se širi, do sada je obolelo 14 osoba, od kojih 13 iz Drenovca i jedna osoba iz Paraćina, izjavio je dr Goran Radovanović načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji. 

Poslednji oboleli primljeni su juče po podne na Infektivno odeljnje Opšte bolnice u Ćupriji, a među njima nema dece.

On je istakao da je Opštinski štab za vanredne situacije Paraćina preduzeo mere da se bolest zaustavi, međutim, i pored toga žutica se širi i možemo očekivati još obolelih.

- Epidemiološka situacija je nepovoljna, objekti za snebdevanje vodom su plitki, kretanje stanovništva veliko, a sve ukazuje da je izvor zaraze čovek i da se bolest prenosi kontaktom - rekao je Radovanović. On je ponovio da sumnja da se epidemija proširila iz sela Mozgovo kod Aleksinca, jer na to upućuju prva dva inicijalna slučaja bolesti, odnosno obolele osobe iz Dranovca koje su u tom selu bile na svadbi.

- Reč je o zaraznoj žutici tip A, koju smo prijavili za selo Drenovac i preduzeli sve higijensko-sanitarne mere u selu, pre svega u Dečijem vrtiću i školi. Kod ove bolesti vreme inkubacije je duže i moramo čekati da vidimo kako će se situacija dalje razvijati i da li će epidemija da se širi- rekao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, posebno rigorozan nadzor je nad objektima, vodom za piće, hranom, pranjem i dezinfekcijom ruku.

Iako je jedna radnica dečjeg vrtića obolela, za sada nema obolele dece, ali dr Radovanović ne iskčljučuje mogućnost da to može da se desi.

On napominje da u Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, poslednjih 12 godina nije bilo zarazne žutice, a da se obična žutica pojavljivala svakih šest do sedam godina.

Prvi slučaj zaraze u Drenovcu bio je 27. septembra, a poslednji juče, mesec i po dana između prvog i poslednjeg, što ukazuje na kontakt sa obolelom osobom. Međutim, oboleli apsolutno negiraju kontakt sa prethodno obolelima, objašnjava Radovanović.

( Telegraf.rs / Izvor: Tanjug / Foto: Ilustracija)