Borović: NBS je majka bankama, a maćeha građanima i privredi

Majka bankama, a maćeha građanima i privredi je nova-stara politika NBS i prava je misterija kako dolaskom na čelo NBS, svi guverneri redom počinju da sprovode ovu politiku, bez obzira na prethodne stavove koje su zagovarali pre dolaska na ovu važnu i prestižnu funkciju - saopštio je direktor Nove Srbije

Direktor Nove Srbije Borislav Borović ocenio je da se nastavlja politika Narodne banke Srbije da bude "majka bankama, a maćeha građanima i privredi".

- Majka bankama, a maćeha građanima i privredi je nova-stara politika NBS i prava je misterija kako dolaskom na čelo NBS, svi guverneri redom počinju da sprovode ovu politiku, bez obzira na prethodne stavove koje su zagovarali pre dolaska na ovu važnu i prestižnu funkciju. Ta vrsta solidarnosti sa komercijalnim bankama je neprirodna i suprotna interesima privrede i građana, bez obzira na ispravnu nameru održavanja stabilnosti finansijskog sistema jer favorizovanje profita tih institucija prevalizali taj proklamovani cilj te stabilnosti - navedeno je u saopštenju Borovića, u kome je istaknuto da se radi o njegovom ličnom stavu.

Prema navodima Borovića, "osnovni zadatak NBS je cenovna stabilnost, odnosno obuzdavanje inflacije koja se približava opasnih 15 odsto na godišnjem nivou, a presudni razlog te inflacije su nedopustivo visoke realne kamate koje premašuju čak i te stope inflacije i rizike plasmana u Srbiji".

- Tako dolazimo do apsurda da u zemlji recesije i stagnacije raste inflacija i realne kamatne stope. A zapravo banke, pretežno strane, našim novcem zarađuju ekstra profite ekvivalentne gubicima naše privrede i pritom se dodatno štite od strane NBS - dodao je on.

Kako je naveo Borović, "NBS ne reaguje ni na pljačku kod dinarskih kredita sa deviznom klauzulom, kada se odobravaju krediti u dinarima po najnižem prodajnom kursu, a otplata ide po najvišem kupovnom kursu uz ekstra zaradu od oko 20 posto".

- Ali je zato tu da upozori sve koji daju izjave o problemima pojedinih banaka da time urušavaju stabilnost finansijskog sistema i kredibilnost banaka, kao da se ona jedino ne brani zdravim bilansima i pozitivnim iskustvima njihovih klijenata - naveo je Borović.

(M. S. / Tanjug)