NOVA RECESIJA: Svetska banka upozorila na visoke dugove zemalja na Balkanu

Prognoza Svetske banke za Srbiju je najpesimističnija jer "ta zemlja ima teškoće u stimulisanju rasta u vreme kada nastoji da skreše svoj narastajući budžetski deficit"

Zemlje zapadnog Balkana se ove godine suočavaju sa novom recesijom , pri čemu se najveće slabljenje, od 2,5 odsto, očekuje u Srbiji, dok će oporavak u 2013. biti "veoma spor", upozorila je danas Svetska banka.

Nivoi duga su takođe u pojedinim zemljama previsoki, ukazala je koordinator Svetske banke za zapadni Balkan Džejn Armitidž.

- Rekla bih da je dug u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji na veoma opasnom nivou, naročito u Albaniji od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), mada se ubrzano povećava u Srbiji i Crnoj Gori - rekla je ona u intervjuu za agenciju Rojters.

Prognoza Svetske banke za Srbiju, najveću ekonomiju u tom regionu, je najpesimističnija jer ta zemlja ima teškoće u stimulisanju rasta u vreme kada nastoji da skreše svoj narastajući budžetski deficit.

- Dugotrajna neizvesnost u evrozoni znači da se suočavamo sa ponovnom recesijom - rekla je Armitidž i dodala da banka u ovom trenutku procenjuje "da je zapadni Balkan u recesiji".

Albanija i bivše jugoslovenske republike suočene su s padom izvoza i presušenjem direktnih stranih investicija usled dužničke krize u zoni evra koja je glavni izvor trgovine i investicija za region Balkana.

Novčane doznake građana koji rade u inostranstvu su takođe u padu, dok su oštra zima i dugotrajan letnji period suše pogodili poljoprivredni sektor i proizvodnju električne struje u regionu, ukazala je Armitidž.

- Jedino će Kosovo verovatno nastaviti s rastom zahvaljujući niskom nivou integracije sa evropskim tržištem, malom dugu i obilnim investicijama u infrastrukturu - rekla je ona.

(I. M. / Tanjug)