Dejanović: Rešićemo problem obračuna cena lekova i kursa

Prema rečima ministarke zdravlja, u toku nedelje je planirano usaglašavanje cena lekova sa realnim kursom dinara

Tokom ove nedelje biće rešen problem usaglašavanja cena lekova s realnim kursom dinara kako bi se obezbedila bolja snabdevenost lekovima najavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

- Ministar finansija Mlađan Dinkić i ja ćemo sutra imati sastanak u pripremi za predlog Vladi da konačno rešimo pitanje kursa koje mora biti realno. Nerealno pitanje kursa je, između ostalog, dovelo do toga da imamo prazne rafove u apotekama - rekla je ministarka.

Ona je navela da očekuje da će biti formalizovano i to pitanje kako bi proizvođači i svi oni koji učestvuju u lancu snabdevanja lekovima bili stimulisani, odnosno omogućili da pacijenti budu što bolje snabdeveni lekovima.

Dejanovićeva je istakla da je u proteklom periodu urađeno mnogo toga, a da je posebno značajno to što je deci do 18 godina, trudnicama i porodiljama omogućena besplatna zdravstvena zaštita, iako nemaju overenu zdravstvenu knjižicu.

Ona je značajnim ocenila i to što će danas početi javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštiti prava pacijenata. Kako je rekla, cilj u narednom periodu će biti da se novac u zdravstvu drugačije distribuira i popravi organizacija posla.

Ðukić Dejanović je najavila da će sa svojim pomoćnicima i državnim sekretarima tokom ovog meseca "izaći iz kabineta i na terenu videti kako se radi".

Najavila je da će tokom dana biti održan sastanak sa predstavnicima udruženja pacijenata, predstavnicima komore i Srpskog lekarskog društva kako bi se videlo šta oni misle o radu Ministarstva u proteklih 100 dana.

Na pitanje da li očekuje da će zdravstveni radnici biti zadovoljni plaćanjem po učinku, ona je odgovorila da, možda, neće svi biti zadovoljni budući da je predviđeno povećanje oktobarske plate za dva odsto, dodajući da je to "minorno povećanje".

Plate će se, kako je rekla, ubuduće povećavati u skladu sa potencijalom koji država bude imala.

(Telegraf.rs / Tanjug)