TELEGRAF U BUDIMPEŠTI: "Prestonica slobode" još pod plaštom sovjetske Rusije! (FOTO)

Glavni grad Mađarske pun je suprotnosti - dok ga s jedne strane krase velelepne građevine, s druge gradom patroliraju policajci sa "titovkama". Na svakom koraku vidljivi su tragovi "ruske okupacije", a suveniri su sovjetske šubare sa petokrakom

Sve što se događa Mađarskoj, zemlji ljute papričice i čardaša, počinje i završava se u Budimpešti, gradu koji ima više od dva miliona stanovnika i koji je prošao mnoge vlasti, režime i ratove, u kojem su još vidljivi tragovi "okupacije sovjetske Rusije" i davno prohujalih vremena iz perioda Hladnog rata.

U Mađarskoj se kao valuta koristi forinta, a za 100 evra u budimpeštanskim menjačnicama (u kojima morate biti vrlo pažljivi, jer ako primete da ste stranac, daće vam novac po "svom kursu") ćete dobiti nešto više od 26.000 forinti i barem ćete se na trenutak sa toliko novca u džepu osećati kao bogat čovek.

Ono što određuje ovaj "biser Dunava" i "prestonicu slobode" (što su neki od nadimaka ovog grada), svakako su mostovi, koji vezuju dve strane grada, trgovi, široke avenije, veliki parkovi, stara zdanja sa obe strane reke i skladna mešavina arhitektonskih stilova.