(NE)LEGALNO: Carina mu oduzela majmune i patke, on tvrdi da su poklon!

Vlasniku zoo-vrta "Oaza" iz Lazarevca na graničnom prelazu Horgoš oduzeto šest gibraltarskih makaka majmuna i četiri divlje patke gavke zbog nedostatka papira. On tvrdi da je sve legalno

Miroslavu Radojičiću iz Lazarevca policija je na graničnom prelazu Horgoš oduzela šest gibraltarskih makaka majmuna i četiri divlje patke gavke koje žive na obalama Engleske, pod sumnjom da je hteo da ih prošvercuje iz Nemačke u Srbiju.

Radojičić je deset godina vlasnik zoološkog vrta "Oaza" u Lazarevcu, godinama ima odličnu saradnju sa zoološkim vrtovima u Srbiji i Evropi, u nekoliko navrata im je poklanjao retke ptice koje uvozi iz Afrike.

Pošto mu sin studira u Beču, odvezao ga je do austrijske prestonice, a na putu ga je kontaktirao prijatelj iz Nemačke i rekao da produži do njega jer ima da mu pokloni majmune, koje je Radojičić oduvek želeo da ima u svom zoo-vrtu.

- Na putu do Beča pozvao me je prijatelj i rekao da ima za mene makaka majmune i da, kada sam već u Beču, produžim i uzmem ih. Međutim, nisam stigao na vreme jer je na putu bio udes, pa smo se dogovorili da se nađemo na pola puta. U međuvremenu me je kontaktirao i Uprvanik lovišta na Ubu i zatražio od mene da mu donesem patke, takođe od tih prijatelja. Tako je i bilo. Pošto su životinje bile zapakovane tako da nisu mogle da stanu u moj auto, prepakovali smo ih i stavili u gepek - priča kroz suze Radojičić i dodaje kako je iz Nemačke preneo i četiri radijatora, kako za majmune ugradio i parno grejanje u zoo-vrtu.

Prešao je tri granice, međutim, na našoj granic carinici su ga upitali šta ima za carinjenje. Pošto su životinje poklon, a sve papire koji podrazumevaju sertifikat da su životinje zdrave, kodove, čipove, a za patke i prstenove, Radojičić je imao, smatrao je da je to dovoljno, jer je ranije bez problema prolazio granicu.

- Izvadio sam punu fasciklu papira, ali mi je carinik rekao da mi nedostaje papir iz Srbije. Takođe me je obavestio da se radi o ugroženim vrstama, kao i da se one nalaze na CITES listi. Godinama se bavim ovim, ali nisam imao pojma da mi treba taj papir iz Srbije jer sam dobio životinje na poklon - kaže Radojičić.

Oduzete životinje su privremeno smeštene u prihvatiliušte zoološkog vrta na Paliću. Ovi majmuni se na crno plaćaju od tri do pet hiljada dolara. Životinje su transportovane na neadekvatanm način, u plastičnim kutijama, i za njih nije bilo dokumentacije o poreklu.

- Reč je o tri mužjaka i tri ženke makaka majmuna, starosti oko godinu dana, jedine vrste čije je prirodno stanište nu Evropi, odnosno u Gibraltaru, kao i tri patke - rekao je Kristijan Ovari, biolog u palićkom zoološkom vrtu.

Zaplenjene životinje ostaće u prihvatilištu do okončanja krivičnog postupka koji je pokrenut protiv Radojičića.

(I. M. / Izvor: Blic)