SUROVO: Starica (72) robijala zbog 83 evra duga!

Hrvatica Minka Maltarić dugovala je kompaniji za odvoz smeća novac za račune, koje nije mogla da plati. Pošto nije imala imovinu kojom bi mogla da nadoknadi dug, sud je odlučio da kaznu "odleži"

Starica Minka Maltarić (72) iz Cvetlina, u Hrvatskom zagorju, provela je u zatvoru šest dana jer komunalnoj kompaniji nije platila dug od 624 kune (83 evra). Minka je osuđena na robiju jer nema ništa od imovine što je moglo biti zaplenjeno.

Baka Minka nije platila komunalnoj kompaniji za odvoz smeća pet računa, jer za njih nije imala novca.  Kako bi naplatila dug, kompanija je u septembru pokrenula postupak pred Opštinskim sudom u Varaždinu. Dug je sa troškovima i kamatama porastao na 744 kune, a baku je u njenom domu posetio procenitelj.

Nakon što se uverio da se baki, osim starog televizora, nema šta zapleniti, sud je krajem septembra doneo novo rešenje. Minka je zbog duga, koji je narastao na 1000 kuna, morala na izdržavanje zatvorske kazne. Nju su prošle srede u varaždinski zatvor odveli policajci. Baku, koja hoda uz pomoć štake jer ima bolesno koleno i bruh, smestili su u sobu s četiri zatvorenice.

- Šta sam pod starost doživela, da me vode u zatvor kao kakvog kriminalca - pojadala se Minka.

HRANA NIJE LOŠA, ALI SU DANI JAKO DUGI

Ova starica nije se mnogo žalila na zavroske uslove.

- Dobro je, hrana nije loša, samo su dani bili jako dugi - rekla je Minka i ispričala da sa cimerkama nije razgovarala o tome zbog čega su one u zatvoru.

Iz zatvora je stigla u ponedeljak oko 11.30, a pred kućni prag ju je dovezla mlada pravosudna policajka u službenom autu. U želji da što pre stigne kući, baka Minka preskočila je doručak i popila samo čaj.

- Slavko, ima li što za jesti, gladna sam - obratila se sinu (42) izmučena starica.

U trošnoj drvenoj kući staroj 200 godina, u kojoj nemaju kupatilo ni kanalizaciju, Slavko i Minka žive od 1200 kuna socijalne pomoći. Nemaju penziju ni drugih primanja.

(M. S. / Izvor: 24sata.hr)