MORBIDNO UBISTVO U SPLITU: Ubica raskomadao starca kog je poznavao?

Prema navodima splitske policije, istražitelji su uspeli da izoluju nekoliko otisaka sa novinskog papira u koji je bila zavijena glava žrtve, ali i da naprave profil počinioca

Splitska policija raspolaže otiscima prstiju osobe koja je raskomadala telo za sada nepoznatog starca pronađenog u luci Zenta, a utvrdila je i mesto zločina, kao i mogući profil ubice.

U samo nekoliko dana otkad je splitska policija objavila foto-robot muškarca čije je raskomadano telo pronađeno u luci Zenta, već je imala nekoliko dojava građana. Da istraga slučaja napreduje, potvrdila je portparolka splitske policije Sanja Nazlić. Ona je rekla da se sve dojave istražuju i da policija intenzivno radi na ovom slučaju.

OTISCI NA NOVINSKOM PAPIRU

Hrvatski mediji prenose da policija raspolaže otiscima prstiju osobe koja je raskomadala telo, a ključnom se pokazala plastična kesa u kojoj se nalazila odsečena glava. Naime, glava je bila umotana u novinski papir, a plastična kesa nije bila oštećena, pa more nije potpuno uništilo dokaze. Upravo zbog toga glava nesrećnog starca nije bila u stanju raspadanja poput drugih pronađenih posmrtnih ostataka.

Zahvaljujući tome istražitelji su uspeli da naprave foto-robot ubijenog muškarca, i to relativno brzo, u manje od dva dana od pronalaska glave. Novine su, kao i plastična kesa, podvrgnute analizi u Istražnom odeljenju splitske policije, gde postoje i uređaji za otkrivanje otisaka prstiju u specijalnim uslovima.

Takođe, istražitelji su utvrdili da je nepoznati počinilac telo raskomadao u luci Zenta. On je zatim delove tela zavukao u procepe između stena i pokušao da ih prikrije drugim stenama. Sakrivao ih je na različitim mestima, pa se pretpostavlja da je more odnelo lakše delove tela. Podsetimo, jedna noga nesrećnog muškarca pronađena je na plaži Žnjan, a druga još uvek nije pronađena.

UBICA POZNAVAO ŽRTVU?

Obdukcijom je utvrđeno da su ekstremiteti odrezani nestručno, priručnim alatom, najverovatnije sekirom ili sličnim oruđem. Telo je raskomadano posle smrti, ali su na torzu pronađeni višestruki prelomi rebara, njih osam, a te povrede su zadobijene dok je žrtva bila živa. Nije isključeno da su povrede grudnog koša nastale nesrećnim slučajem (padom, automobilskom nesrećom), ali ni fizičkim napadom. Kasnije komadanje tela je pak izvršeno s jasnom namerom da se prikrije smrt čoveka, ili da bi se prikrilo drugo krivično delo ili kako bi osoba nestala zbog neke imovinske koristi.

Policija smatra da je reč o počinitelju koji ima određene psihičke poremećaje: nije ni lako ni jednostavno raskomadati ljudsko telo, makar i mrtvo. Takođe, istražitelji misle da su se ubica i počinitelj poznavali odranije. Na to upućuje novinski papir u koji je bila zamotana glava starca. Naime, dok su svi ostali delovi tela pronađeni bez odeće, jedino je glava starca bila zamotana u papir, verovatno kako bi počinitelj sebi psihološki olakšao komadanje tela.

Što se žrtve tiče, istražitelji sumnjaju da je reč o osobi koja je živela prilično osamljenim životom, u gradu, ali moguće i u okolini Splita, i čiji nestanak bi prošao potpuno nezapaženo.

(M. S. / danas.net.hr)