ČASNO: Japanski ministar pravde bio makro za jakuze, pa podneo ostavku

Prošle nedelje Keisu Tanaka je morao da prizna veze sa jakuzama nakon što je jedan tabloid objavio da je on ranije bio provodadžija za jednog poznatog člana ove kriminalne grupe iz zemlje izlazećeg sunca

Japanski ministar pravde Keisu Tanaka, koji je postavljen pre tri nedelje na tu dužnost, podneo je danas ostavku navodeći "zdravstvene razloge", nakon što je prošle nedelje priznao da je imao veze sa organizovanim kriminalom.

Tanaka je uveden u vladu u nastojanju da s novim ljudima i osveženjima premijer Jošihiko Noda popravi rejting svoje uzdrmane administracije.

Međutim, prošle nedelje Tanaka je morao da prizna veze sa jakuzama nakon što je jedan tabloid objavio da je on ranije bio provodadžija za jednog poznatog člana jakuza, preneo je AFP.

Tanaka, čije ministarstvo nadgleda i rad sudova, izvinio se zbog toga, ali je nekoliko puta insistirao da neće da podnese ostavku.

Ipak, pod pritiskom javnosti i kolega, Tanaka je podneo ostavku koju je danas prihvatio premijer Noda izražavajući svoje razočaranje.

Glavni vladin predstavnik Osamu Fuđimura rekao je na konferenciji za štampu da "ništa nisu mogli da urade oko ostavke Keisua Tanake zbog zdravstvenih razloga".

Teme