SMS UMIRE: Operateri u gubitku od 23 milijarde dolara?

Predviđa se da bi kumulativni gubici mogli da dostignu 54 milijarde dolara do kraja 2016. godine, budući da klasični SMS ustupa mesto platformama zasnovanim na vebu

Svetski telekomunikacioni operateri bi do kraja 2012. godine mogli da imaju gubitak od 23 milijarde dolara zbog smanjenja slanja SMS poruka, jer se korisnici "pametnih" mobilnih telefona okreću aplikacijama za besplatno slanje poruka.

Kompanija "Ovum", specijalizovana za tehnološka istraživanja, predviđa da bi kumulativni gubici mogli da dostignu 54 milijarde dolara do kraja 2016. godine, budući da klasični SMS ustupaju mesto platformama zasnovanim na vebu, kao što je "WhatsApp" i "Viber".

"Besplatno slanje poruka postaje dominantnije i operateri su pod sve većim pritiskom kako bi povećali prihode od segmenta u vezi sa slanjem poruka u okviru svojih poslova koji se odnose na komunikaciju", rekla je analitičar "Ovuma" Neha Darija.

"Operateri treba da razumeju uticaj aplikacija za besplatno slanje poruka na postupke korisnika kako bi promenili komunikacione modalitete i uticaj na SMS prihode i ponudili slične usluge", istakla je Darija.

(Telegraf.rs)