PJONGJANG PRETI: Američka teritorija u dometu raketa Severne Koreje

Neuobičajeno je za Severnu Koreju da saopšti da njene rakete mogu da pogode SAD, mada Severne Koreja redovno koristi oštru retoriku protiv Seula i Vašingtona

Severna Koreja upozorila je danas da je američka teritorija u dometu njenih raketa, ocenivši da nedavni sporazum između SAD i Južne Koreje pokazuje nameru te dve zemlje da napadnu Severnu Koreju.

Seul je u nedelju saopštio da je postigao dogovor sa Vašingtonom po kome će moći gotovo da utrostruči domet svojih raketa da bi mogao da se nosi sa raketama Severne Koreje i nuklearnim pretnjama, prenela je agencija AP.

Severna Koreja je sporazum Južne Koreje i SAD nazvala "proizvodom još jedne zavere gospodara i marionete" radi "raspaljivanja rata" protiv Severne Koreje.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane nema zvaničan komentar na saopštenje Pjongjanga, a Seul i Vašington uporno tvrde da nemaju nameru da napadnu Severnu Koreju.

Neuobičajeno je za Severnu Koreju da saopšti da njene rakete mogu da pogode SAD, mada Severne Koreja redovno koristi oštru retoriku protiv Seula i Vašingtona.

U Južnoj Koreji stacionirano je oko 28.500 američkih vojnika kao određena pretnja eventualnoj agresiji Severne Koreje.

(Telegraf.rs / Tanjug)