PAHOMIJE SLUŽIO OPELO PAVLU NA ENGLESKOM: Prestolonaslednik zaplakao, a za njim i narod! (FOTO) (VIDEO)

Na polaganju zemnih ostataka Kneza Pavla ispred crkve Svetog Đorđa okupio se veliki broj građana koji su zaplakali zajedno sa prestolonaslednikom, a i imali prilike da čuju opelo na engleskom jeziku

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića pohranjeni su u kripti crkve na Oplencu, porodičnoj grobnici dinastije Karađorđević, a tom istorijskom činu pored porodice prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministri u Vladi Srbije Žarko Obradović i Slavica Đukić Dejanović, kao i mnogobrojne zvanice iz Vojske Srbije i diplomatskog kora.

Veliki broj građana okupio se od ranog jutra ispred crkve Svetog Ðorđa na Oplencu, kako bi kako kažu, prisustvovali svetovno - istorijskom činu polaganja posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikola Karađorđevića.

Građani Tople, ali i cele Srbije, organizovano u kolonama autobusa pristižu na Oplenac, gde u tišini uz zvuke crkvenih zvona čekaju da odaju poštu poslednjem vladaru Kraljevine Jugoslavije.

Povorka sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića, ispraćena je u petak oko 17 sati ispred Saborne crkve u Beogradu, a na Oplenac je stigla nešto posle 18 časova.

PAHOMIJE I VLADIKE SLUŽILE OPELO NA SRPSKOM I ENGLESKOM

Liturgija, kojoj je prema starom običaju prvo uređena pričest monaha i vladike, počela je u 10 časova, a nju je predvodio vladika Pahomije.

Na opelu su prisustvovali najuži članovi porodice Karađorđević i zvanice među kojima je prvi, a zajedno sa princezom Jelisavetom došao ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport.

Čitavo vreme izvodila su se dva, paralelna opela, što je dosta zbunilo sve okupljene, jer je tradicionalno opelo na srpskom jeziku prekidano u segmentima, da bi sveštenici to isto ponovili na engleskom jeziku!?

Tako su okupljeni, naprimer, mogli da čuju dosta moderno izvođenje molitve "Gospode pomiluj" na engleskom jeziku kao: "Lord Have Mercy"!

PRINCEZA JELISAVETA: ISPRAVLJENA JE VELIKA NEPRAVDA I ZALEČENA VELIKA RANA

Princeza Jelisaveta, ćerka kneza Pavla Krađorđevića, poručila je da je ovim činom ispravljena velika nepravda i zalečena velika rana, kao i da duguje veliku zahvalnost predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je njen otac ponovo u Srbiji.

- Danas velika nepravda više ne postoji, velika rana je zatvorena i zahvaljujem predsedniku Srbije što je moj otac ponovo u Srbiji - živela Srbija - kratko se obratila kneginja Jelisaveta mnogobrojnim građanima ispred crkve Svetog Ðorđa na Oplencu

Predsednik Srbije, a ujedno i predsednik Organizacionog odbora Vlade Srbije za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević rekao je da je "Srbija prenošenjem zemnih ostataka kneza Pavla i njegove porodice na Oplenac pokazala da se vraća na put poštovanja tradicije".

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je u emotivnom obraćanju prisutnima rekao da Karađorđevići kao ujedinjena porodica odaju poštu povratku kući njegovog kraljevskog visočanstva kneza Pavla i izrazio nadu da će se u Oplencu uskoro naći i njegov otac kralj Petar II.

- Siguran sam da bi knez Pavle voleo da vidi porodicu ujedinjenu i iskreno se nadam da će mu se uskoro pridružiti i moj otac kralj Petar koji još počiva u tuđini - rekao je princ Aleksandar.

Prema njegovim rečima, današnji dan je istorijski trenutak za porodicu Karađorđević, ali i veliki dan za narod i državu.

- Iskoristimo današnji tužni i svečani skup da se na odru ovog velikog državnika i rodoljuba svi zajedno pomolimo Bogu za dobro i napredak naše Srbije - rekao je on.

PRESTOLONASLEDNIK ZAPLAKAO, A ZA NJIM I NAROD

Okupljeni su tokom govora princa Aleksandra , glasno dobacivali - živeo kralj, za kralja i otadžbina, živeo princ Filip i živela Srbija.

Prestolonaslednik nije mogao da ostane ravnodušan na ove povike pa se u sred svog govora na engleskom jeziku i obraćanja stranim zvanicama zaplakao, što je pokrenulo bujice suza među okupljenim pristalicama, tako je u istom momentu plakao prestolonaslednik i njegov narod.

Nakon liturgije i zvaničnih obraćanja predesdnika Srbije, prestolonaslednika i princeze Jelisavete posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole pohranjeni su, u krugu porodice i visokih zvanica, daleko od očiju javnosti u kripti crkve na Oplencu.

Ceremoniji dočeka posmrtnih ostataka Karađorđevića prisustvovali su ćerka kneza Pavla i kneginje Olge, princeza Jelisaveta Karađorđević sa porodicom, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, patrijarh srpski Irinej, kao i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom, crkveni velikodostojnici....

Patrijarh Irinej, koji je u Sabornoj crkvu služio liturgiju, u svom obraćanju poručio da je posle sedam decenija "ispravljena istorijska nepravda prema knezu koji je bio veliki patriota".

(D. Z. / Foto: Telegraf.rs / Tanjug)