Dodik: Srpska će biti nezavisna!

Srpska je jedina samoodrživa zajednica u BiH, u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu. Niko drugi to ne može da kaže, ni Federacija ni BiH, koje su na "infuziji" i na pomoći međunarodne zajednice - poručio je predsednik Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je RS jedina samoodrživa zajednica u Bosni i Hercegovini i da je on uveren da će RS jednog dana osvanuti kao nezavisna zemlja.

- Srpska je jedina samoodrživa zajednica u BiH, u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu. Niko drugi to ne može da kaže, ni Federacija ni BiH, koje su na "infuziji" i na pomoći međunarodne zajednice - rekao je Dodik za "Večernje novosti".

Dodik je istakao da investicije od dve milijarde evra u ovom trenutku nema nijedna zemlja na Balkanu, ali da ih ima Republika Srpska.

- Neka me demantuju ako nisam u pravu. Imamo sa čim da izađemo pred narod, jer smo realizovali mnogobrojne projekte. Ljudi razumeju da je RS dodatno stabilizovana, da je postala nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH. SNSD je tome dao najveći doprinos i ne sumnjam u podršku građana - naveo je Dodik.

On je dodao da niko ne može da zabrani referendum, ali da za sve ipak postoji "tajming", i dodao da za njegovo održavanje nikad nije kasno.

- Kosovo je dobilo ograničenu podršku, pa im ne treba da sede u UN. Ne treba ni nama! Mislim da su se mnoge stvari promenile od kada smo prvi put pomenuli tu ideju - rekao je predsednik RS.

Dodik je ocenio da je danas vidljivo da je BiH na "infuziji" i da, ni ogromnim sredstvima koje je dala međunarodna zajednica, nije uspela.

- Nije došlo do jačanja poverenja među narodima i većina u BiH, mislim na Srbe i Hrvate, ne želi tu državu. Nju još jedino žele Bošnjaci, iluzorno zamišljajući kako će ovladati celom BiH - ocenio je Dodik.

On je rekao da je "samo od 2006. godine do danas za funkcionisanje takozvanih oružanih snaga BiH izdvojeno preko 2,2 milijarde KM, a one ničemu i nikome ne služe".

- Samo RS godišnje izdvaja preko 120 miliona KM, što je više, čak, nego što smo davali za Vojsku RS. Oružane snage zato treba ukinuti, a novac usmeriti za razvoj, otvaranje fabrika - objasnio je Dodik, i dodao da će uskoro uputiti zvaničnu inicijativu za demilitarizaciju BiH.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)