Najsnažnija sunčeva oluja od 2005. neće se osetiti u Srbiji

Eksplozija sunčeve energije dogodila se u nedelju i pogodiće Zemlju u tri različita vremena. Najopasnija posledica je radijacija.

Eksplozija Sunčeve energije dogodila se u nedelju uveče i pogodiće Zemlju u tri različita vremena, sa tri različita dejstva. Međutim, kako je objasnio sekretar Astronomskog drustva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić, ona neće uticati na Srbiju.

- U Srbiji do sada nisu bile vidne posledice erupcija na Suncu, jedino se ponekad mogla videti polarna svetlost, ali ne verujem da će to ovog puta biti slučaj i zbog oblačnog i kišovitog vremena, rekao je Jeličić.

Ipak, kako smatraju pojedini stručnjaci, sunčeva oluja može u toku dana uticati na hronične bolesnike, i one koji imaju prelome kostiju, ali i dovesti do veće pospanosti.

Radijacija od eksplozije stigla je na Zemlju sat vremena kasnije i verovatno će trajati sve do srede. Po količini zračenja, ova oluja najsnažnija je od 2005. godine. Ona može omesti rad satelita i astronauta u svemiru, ali može izazvati i probleme u komunikaciji aviona na Zemljinim polovima.

(Izvor: Tanjug)