HERCEG-BOSNA? SAD hoće rekonstrukciju Ustava Federacije BiH!

Zvanični Vašington započeo je diplomatsku aktivnost u cilju ustavne rekonstrukcije Federacije Bosne i Hercegovine, ali se bosansko-hercegovački stručnjaci plaše da se radi o "proterivanjima" srpskih i hrvatskih interesa u ovom entitetu

Sjedinjene Američke Države pokrenule su ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije Bosne i Hercegovine, čiji bi finiš mogao biti već u prvoj polovini naredne godine. Kao rezultat ovog procesa trebalo bi da nastane funkcionalniji entitet sa vlašću koja bi postala "bolji servis građanima".

Ova najava izazvala je burna reagovanja, a stručnjaci smatraju da se iza toga krije izlazak u suret srpskim i hrvatskim idejama, odnosno stvaranju trećeg entiteta.

NOVI DEJTON?

Kako objašnjava uticajni dipliomatski izvor sarajevskog "Dnevnog avaza", zvanični Vašington je odlučan u nameri da aktivira političke snage u FBiH, kako bi postigle ključni unutrašnji dogovor o tome kako izmeniti veći entitet, koji zbog komplikovane strukture ne može da bude konkurentan mnogo jednostavnijoj strukturi Republike Srpske. Ukoliko bude uspešan, ovaj  projekat će biti najznačajnija reforma u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Navodno, Amerikanci žele da "stave na sto" sve moguće opcije, uključujući i smanjenje broja kantona, promenu kantonalnih granica, prenošenje određenih nadležnosti, ukidanje funkcija i druge promene koje bi donele efikasniju strukturu. Jedino što neće biti podložno pregovorima jeste dalja podela po nacionalnim šavovima i mogućnost da se nekom od konstitutivnih naroda ospore njegova prava.

- Želimo da pomognemo da FBiH, koja je ustrojena Vašingtonskim sporazumom, lakše živi, da ukloni višak administracije, ustavnih blokada, a da sve to bude rezultat unutrašnjeg dogovora. Mi nećemo da "udarimo šakom o sto" i da damo papir koji neko treba da odbije ili prihvati - navodi  izvor "Avaza".

Kako dalje prenosi sarajevski list, politički razgovori o ovoj inicijativi već su počeli, a već početkom naredne godine biće profilisani prvi konkretni predlozi. Primarni cilj je smanjenje isuviše skupog administrativnog aparata, koji evidentno koči ekonomiju u FBiH, a samim tim otežava život na tlu ovog entiteta.

Amerikanci su za ovu inicijativu već dobili podršku partnera iz međunarodne zajednice, uključujući i Evropsku uniju. Takođe, preliminarni kontakti sa političkim liderima u FBiH pokazali su spremnost i konsenzus da se promene u FBiH moraju desiti. Američki ambasador u BiH Patrik Mun nekoliko puta je u javnosti govorio o neophodnosti racionalizacije FBiH.

SLEDEĆE GODINE MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O FBIH

Prema navodima "Aavaza", plan će se realizovati u etapama. Inicijatori procesa su već angažovali eksperte koji će ubrzo započeti rad na konkretnim predlozima novih ustavnih rešenja.

Želja Vašingtona jeste da predlozi budu rezultat domaće pameti i da se proces gradi od baze prema političkom vrhu, a ne obratno. Potom će, već početkom 2013. godine, biti organizovana međunarodna konferencija na kojoj će svoje predloge o rekonstrukciji FBiH izneti akademici, profesori i stručnjaci, kao i predstavnici civilnog sektora.

- Cilj je da ideju razviju domaće snage i da na kraju ponude konkretna rešenja. Osnovna ideja je da se dođe do racionalizacije, a hoće li to značiti smanjenje broja kantona, pripajanje ili nešto slično, ne znamo. Takođe, potrebno je neke nadležnosti kantona preneti na nivo FBiH i obratno i bolje rešiti finansiranje Federacije - kaže izvor sarajevskog lista.

Svaka mogućnost da se ovaj proces zloupotrebi u predizborne svrhe biće presečena.

- Svesni smo da već za dve godine idu drugi izbori i zato želimo da se stvar odvija efikasno, i to u prvoj polovini naredne godine - kaže ovaj izvor.

REŠAVANJE "HRVATSKOG PITANJA"

Akademik Muhamed Filipović kaže da se plaši inicijativa koje dolaze sa strane, iako se u njima tvrdi da daljih podela neće biti. On smatra da je BiH potrebna potpuna izmena postojećeg Dejtonskog ustavnog sistema.

- Ovo je, očito, izlazak u susret i srpskim i hrvatskim inicijativama da se Bosna do te mere razgradi da više uopšte ne bude alternativa - Dejton ili stara Bosna. Ako vi sada legalizujete te razne sitne promene u kojoj će se definitivno konstituisati nacionalni princip konstitucije kao određujući, onda nama nema povratka na građansku državu BiH -  smatra Filipović.

Profesor prava doktor Kasim Trnka, takođe, smatra da se radi o pokušajima rešavanja "hrvatskog pitanja" unutar Federacije BiH. Na pitanje da li to znači novi entitet, skup kantona ili opština s hrvatskom većinom, Trnka kaže da ima različitih rešenja i da će se videti šta će da prevagne.

- Ako bi se išlo na stvaranje hrvatske izborne jedinice, to je objektivno najava Herceg-Bosne. Po svoj prilici nastojaće se da do toga ne dođe - tvrdi Trnka za Anadoliju.

Profesor ustavnog prava Ćazim Sadiković veruje da je krajnje vreme da se pristupi ustavnim promenama, a radi stvaranja nove države BiH.

- Ovo što sada imamo jeste država bez naroda, narod bez države, demokratija bez naroda. Ovakvo stanje je neodrživo i vodi ekonomskim teškoćama - smatra Sadiković.

On je ukazao na situaciju u državi, koja je sve teža u svakom pogledu, a kada je reč o iniciajtivi o reformisanju Federacije BiH ističe da je to trebalo uraditi i ranije.

- Ja tu vidim početak promena koje će voditi tome da BiH bude prava država. Ovo će biti početak kompleksnijih promena u državi. Ovo ne shvatam kao promene samo u Federaciji BiH, već da se najpre počelo od Federacije BiH - zaključio je Sadiković.

(M. S. / Izvori: Dnevni avaz, Anadolija)