POTROŠAČI, BEZ BRIGE: Hrana u Srbiji ispravna i bezbedna

Inspektori, koji redovno kontrolišu ispravnost hrane, navode da se potrošači najčešće žale na deklaraciju i rok trajanja proizvoda

Hrana na tržištu u Srbiji je potpuno bezbedna i ispravna i nema razloga za brigu potrošača, izjavio je republički poljoprovredni inspektor za bezbednost hrane Goran Mrdović.

Hrana koja se proizvodi u Srbiji, ali i ona koja se uvozi, je potpuno bezbedna i zdrava i inspektori redovno kontrolišu njenu ispravnost u unutrašnjem prometu, rekao je on i dodao da je bezbedna kako organska tako i konvencionalna hrana.

Mrdović je kazao da se potrošači najčešće žale na deklaraciju i rok trajanja proizvoda, mada ima i drugih pritužbi.

Prema njegovim rečima, najveći problem se javlja kada potrošač prijavi da je proizvod loš, ali inspektor u kontroli ne nađe to na šta se potrošač žalio, već utvrdi da deklaracija nije adekvtana i da je to proizvod kojim se obmanjuje kupac kao, na primer, da ima lekovita svojstva.

Profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu Budimka Novaković istakla je da se u Srbiji redovno vrši javno zdravstveni nadzor hrane. Ona je ukazala i na to da je zdravstvena bezbednost hrane veći problem nego nedostatak hrane jer veliki deo sveta nema zdravu hranu i vodu.

Novaković je objasnila da bezbedna hrana podrazumeva one namirnice u kojima nema nikakve mikrobiloške, hemijske i fizičke kontaminacije istakavši da je dijareja najčešće prenosiva bolest nezdravom hranom.

Nenad Budimović iz Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) koje okuplja 4.000 proizvođača i prerađivača hrane ukazao je na značaj primene zakona i svih standarada o bezbednosti hrane.

Predstavnici Asocijacije potrošača Srbije (APOS) istakli su da potrošači treba da budu tačno, bolje i pravovremeno informisani o ispravnosti i bezbednosti hrane jer su bitan element dobro uređenog, stabilnog i konkurentnog tržišta.

Predstavnica APOS-a Lela Tasić najavila je da će ta nevladina organizacija u narednih 12 meseci realizovati projekat o bezbednosti hrane "Bezbedno je ukusnije" koji finansira EU.

Prema njenim rečima, projekat ima za cilj nadzor nad sporovođenjem zakona o bezbednosti hrane i bolju informisanost potrošača dok se prve preporuke i sugestije nadležnim mogu očekivati već u novembru.

(Telegraf.rs / Tanjug)