Patrijarh sačuvao obraz Karađorđevićima!

Na bogosluženju i opelu ipak neće činodejstvovati srpski patrijarh Irinej jer će u to vreme biti u poseti Aleksandrijskoj patrijaršiji, a za sada nema potvrde ni o učešću nadležnog episkopa šumadijskog Jovana ni vladika - članova Svetog arhijerejskog sinoda

Teškom mukom postignut je kompromis na sastanku, a posle dvoipočasovnih razgovora patrijarha srpskog Irineja, vladika sremskog Vasilija i šumadijskog Jovana sa prestolonaslednikom Aleksandrom Drugim, prinčevima Vladimirom i Mihajlom, princezom Lindom i kneginjom Jelisavetom Karađorđević, o sahrani zemnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneza Nikole 6. oktobra na Oplencu.

Bez obzira na to što je reč o knezu namesniku, koji je posle ubistva kralja Aleksandra ujedinitelja, u ime maloletnog kraljevog naslednika kralja Petra Drugog, vladao predratnom Jugoslavijom, na bogosluženju i opelu ipak neće činodejstvovati srpski patrijarh.

On će u to vreme biti u poseti Aleksandrijskoj patrijaršiji, a za sada nema potvrde ni o učešću nadležnog episkopa šumadijskog Jovana ni vladika - članova Svetog arhijerejskog sinoda.

Zaupokojenu liturgiju i opelo trebalo bi da služi episkop australijsko-novozelandski Irinej Dobrijević.

- Patrijarh nije u svemu podržao kneginju Jelisavetu niti prestolonaslednika Aleksandra Drugog. Kneginja, što se tiče SPC, ne može da računa na grobna mesta koje je tražila u kripti crkve na Oplencu, već na one pod brojem 18 i 22 koje su za kneza Pavla i kneginju Olgu odavno precizirane aktom Zadužbine kralja Petra Prvog. Jelisaveta je uzalud insistirala da dobije grobnice 23, 24 i 25 koje su predviđene za prestolonaslednikove sinove, istovremeno se pozivajući na sadašnje republikansko uređenje Srbije u nastojanju da tako negira stara dinastička pravila koja je ustanovio još kralj Petar Prvi Karađorđević. Ona smatra da po tom pitanju, iako je reč o crkvenoj kripti, konačnu reč treba da ima Vlada Srbije i protokol koji je određen vladinom odlukom o prenosu i sahrani Karađorđevića. S druge strane, prestolonaslednik je od patrijarha zamoljen da Upravni odbor Zadužbine pokuša da pronađe mesto u kripti i za kneza Nikolu - kaže izvori "Vesti" u crkvenom episkopatu.

(D. Z. / izvor: Vesti)