Samo u Srbiji: Lečili čoveka antibioticima i nakon smrti

- Osnovni problem je to što se i nakon smrti vodi da on leži u bolnici. Oni još uvek ne znaju da im je pacijent umro 8. septembra u 7.30. Saznali su za to kad je neko iz Beograda došao da ih pita gde im je pacijent - kaže Goran Jovanović, sin preminulog

Zdravstvena inspekcija podnela je prijavu protiv Kliničkog centra u Nišu zbog nesavesnog lečenja pacijenta Aleksandra Jovanovića. Ustanovljeno je da je, prema dokumentaciji klinike, pacijent i nakon smrti primao antibiotsku terapiju.

Goran Jovanović, sin pokojnog Aleksandra kaže da je uvidom u medicinsku dokumentaciju saznao da je za vaskularnu kliniku njegov otac još uvek živ pacijent koji prima terapiju i leži u bolnici.

- Osnovni problem je to što se i nakon smrti vodi da on leži u bolnici. Oni još uvek ne znaju da im je pacijent umro 8. septembra u 7.30. Saznali su za to kad je neko iz Beograda došao da ih pita gde im je pacijent -  kaže Goran.

Aleksandar Jovanović je na kliniku, navodno, primljen 30. avgusta. Zapravo je svakog dana dva puta dnevno dolazio od kuće da primi terapiju, nakon što su mu amputirani prsti noge.

- Moja mama ih je preklinjala, ako je već ubačen u kompjuter kako su joj rekli, ako se već vodi da je na bolničkom lečenju, zašto ne bi zaista ležao tamo dok traje ta terapija od pet dana. On je morao svakog dana sa zavojima da putuje autobusom do KC -  kaže Goran.

U Upravi kliničkog centra kažu da na 31 klinici radi više od 740 lekara i da ne mogu da kontrološu svakog od njih. Reč je, kako kažu, o ličnoj odgovornosti.

Pomoćnik direktora KC Niš Radan Ilić kaže da slučaj lekara koji je potpisao ovakvu istoriju bolesti ispituje komisija, a da će biti posla i za etički odbor.

- Ne znam kakva će biti mera, ali očekujem da će biti najveća moguća. Ovakav slučaj je bez presedana i odgovornost koja nije zabeležena -  kaže Ilić.

Najstroža kazna je otkaz, a ukoliko je bilo postupaka koji su direktno doveli do smrti pacijenta, nadležni mogu pokrenuti i krivični postupak.

(Telegraf.rs/RTS)