ROBNE REZERVE: Litar ulja 142, za kilogram šećera 95 dinara!

- Vlada Srbije će usvojiti odluku o intervenciji sa 5.000 kilograma šećera i 5.000 tona ulja kako bi se sprečio nagli skok cena - kaže ministar trgovine Rasim Ljajić. Direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić najavljuje da se prve količine ulja i šećera mogu očekivati u trgovinama već naredne sedmice

Vlada Srbije donela je odluku da se iz robnih rezervi interventno proda pet miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja i pet miliona kilograma šećera. Maloprodajna cena ulja će iznositi 142, 56 dinara za litar, a šećera do 95, 05 dinara po kilogramu. Ovakvu odluku ranije je najavio ministar trgovine Rasim Ljajić.

Direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić najavio je da se prve količine ulja i šećera iz Robnih rezervi mogu očekivati u trgovinama širom Srbije već naredne sedmice. On kaže da Robne rezerve raspolažu dovoljnim količinama ulja i šećera i da tempo isporuke trgovinama zavisi od tehničke procedure i organizacije transporta.

Ova mera Vlade Srbije je pokušaj da se zaštiti tržište i obezbedi normalna snebdevenost stanovništva uljem i šećerom.

Kako je ministar Ljajić najavio, ulje bi trebalo da staje 140 do 145 dinara u maloprodaji kada se radi o robi iz robnih rezervi, a šećer 90 do 95 dinara. Ljajić je rekao da je bilo primedbi da nema ulja i šećera, a da je, čak i kada ga je bilo, cena ulja porasla na 220 dinara i da se čini sve što je moguće da se zaustave i spreče i nestašice i skokovi cena.

Podsetivši da je suša uticala na pad prinosa kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe, on je najavio intervenciju sa merkantilnim kukuruzom da bi se sprečio rast cena stočne hrane, a posledično mesa, mleka i mlečnih proizvoda.

On je istakao da je u toku nabavka novih količina ulja i šećera i da će biti nabavljeno novih 200.000 tona merkantilnog kukuruza da bi se intervenisalo, a da već postoje dovoljne količine pšenice. Ljajić tvrdi da će brašna biti dovoljno i da će se nastojati da se sa proizvođačima hleba, među kojima unija pekara ima zahteve u pogledu cene, dođe do zajedničkog rešenja, ocenivši da je cena hleba "sava" od brašna "tipa 500" od 54 dinara visoka.

(D. Z. / Tanjug)