MLADA BOSNA: Kusturica dao ime glavnoj ulici u Andrićgradu

Srpski režiser objasnio je da je "Mlada Bosna" bila organizacija kojoj je pripadao i srpski nobelovac Ivo Andrić, dodajući da "iako je neki nazivaju nacionalističkom, istorija govori da su njeni članovi bili i Srbi i muslimani, pa čak i Hrvati"

Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je danas u Višegradu da će se glavna ulica u Andrićgradu, koji se od kamena gradi po njegovoj zamisli, zvati Mlada Bosna.

Kusturica je objasnio da je "Mlada Bosna" bila organizacija kojoj je pripadao i srpski nobelovac Ivo Andrić, dodajući da "iako je neki nazivaju nacionalističkom, istorija govori da su njeni članovi bili i Srbi i muslimani, pa čak i Hrvati", preneli su bosanski mediji.

"Mlada Bosna" je omladinska organizacija osnovana 1904. godine, koja se borila protiv austrougarske okupacije BiH. Njen član Gavrilo Princip je 28. juna 1914. godine u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Ovaj događaj bio je povod Austrougarskoj za rat protiv Srbije, koji je prerastao u Prvi svetski rat.