KONAČNO: "Brufen" u apotekama od sledeće nedelje!

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je da će se lekovi, kojih već duže vreme nema u apotekama, u prodaji naći već sledeće sedmice

Ministarka zdravlja u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović najavila je da će lekovi "brufen" i "lasiks", kojih duže nema u prodaji u srpskim apotekama, potrošačima biti dostupni za nedelju dana.

- Povećanje cena je garancija. Ti lekovi se više neće kupovati u inostranstvu i ovde švercovati. Očekujem ih u prodaji već za nedelju dana - rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je odluka Vlade, koja je nedavno usvojena, odblokirala nabavku 251 leka, tako da će tih medikamenata sada biti u prodaji.

- Ta odluka je "odblokirala" nabavku 251 leka, kojih na tržištu nismo imali više od godinu dana. Ovih medikamenata sada će biti i njihova maksimalna cena biće utvrđena kako procedura nalaže - objasnila je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, lekovi će koštati najviše koliko iznosi njihova srednja cena u Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji. Ministarka je izjavila i da životno ugrožene osobe u Srbiji neće više biti mesecima na listi čekanja, i najavila da niko u zdravstvu neće imati manju platu od postojeće.

- Biće više plaćeni i lekari i njihovi timovi koji rade na tome da podignu posao na viši nivo i povrate poverenje u instituciju izabranog lekara. Niko neće imati manju platu od postojeće, a koja im je zagarantovana - tvrdi ministarka.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)