Ponovo požari na Tari, u blizini Čačka i kod Merdara

Situacija je trenutno veoma loša. Šuma na mokrogorskoj strani Tare gori, ali nisu ugrožena domaćinstva i kuće i selu Oštrelj. Lakše povređena dva vatrogasca i pripadnik Žandarmerije dok su gasili vatru

U blizini Čačka i kod administrativnog prelaza Merdare danas su se ponovo razbuktali požari, kao i na Tari, gde su lakše povređena dva vatrogasca i pripadnik Žandarmerije dok su gasili vatru na brdu Oštrelj.

Dva vatrogasca i pripadnik Žandarmerije lakše su povređeni u vatrenoj stihiji koja se razbuktala na Tari, na brdu Oštrelj, usled jakog vetra, izjavio je Tanjugu načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Goran Nikolić.

- Situacija je trenutno veoma loša. Šuma na mokrogorskoj strani Tare gori, ali nisu ugrožena domaćinstva i kuće i selu Oštrelj - kazao je Nikolić.

Požar na Tari je sinoć bio pod kontrolom, a u ranim jutarnjim časovima je nastavljeno gašenje vatre iz aviona, kao i sa zemlje gde su pripadnicima vatrogasno-spailačkih jedinica pomagali pripadnici Žandarmerije i Vojske Srbije.

Na području Toplice danas su evidentirana četiri požara, a najteža situacije je u blizini Merdara, administrativnog prelaza s Kosovom, na lokaciji Orlovica.

Taj požar je zahvatio i deo kopnene zone bezbednosti, a vatrogasno-spasilačke jedinice su angžovane na gašenju, rekao je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije Topličkog okruga Srđan Mitrović.

Požar je zahvatio liniju oko pet kilometara od mesta Orlovica do sela Matarovo, rekao je Mitrović, precizirajući da je požar "došao s druge strane" administrativne linije.

Novi požari ponovo su buknuli na teritoriji Čačka, najteža situacija je u Vidovi, Vidovskoj kosi i Trbušanima, a u gašenje vatre će se uključiti i vojni helikopter "HT 40".

Voz koji je prošao oko 13 sati kroz Ovčar Banju izazvao je požar, a najveći plamen je u Vidovi, Vidovskoj kosi i Trbušanima, rekao je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije moravičkog okruga Dragiša Broćić.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić kazao je Tanjugu da je došlo do "eskalacije požara" koji se munjevito širi u Vidovi, kod Čačka.

Tokom vikenda ugašen je veliki požar na padinama Suvobora koji je izazvao veliku materijalnu štetu, a u gašenju su, uz vatrogasno-spsilačke jedinice, učestvovali i pripadnici Vojske Srbije.

(Tanjug)