SUD U SARAJEVU: Srpska da plati odštetu Sarajlijama

Isti sud je 13. jula doneo presudu kojom je Vladi RS naložena isplata od 437.000 maraka odštete za 31 Sarajliju koji su tokom rata izgubili najbliže članove porodice

Sud u Sarajevu doneo je dve nove presude prema kojima Vlada Republike Srpske mora da isplati odštetu Sarajlijama koji su tokom rata izgubili članove porodice.

Isti sud je 13. jula doneo presudu kojom je Vladi RS naložena isplata od 437.000 maraka odštete za 31 Sarajliju koji su tokom rata izgubili najbliže članove porodice.

Advokat koji zastupa porodice ubijenih civila i žrtve rata Esad Hrvačić u tužbama se, uz ostalo, poziva na činjenicu da je Haški tribunal izrekao pravosnažne presude bivšim komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor, odnosno 29-godišnju kaznu zatvora zbog "terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva".

On je dodao da je Dejtonskim sporazumom Republika Srpska prihvatila kontinuitet ratne Republike Srpske, te da je krivična dela opsade Sarajeva sprovodila Vojska RS, "zbog čega je odgovornost tog entiteta neupitna".

Sekretar Unije civilnih žrtava rata KS Muzafer Teskeredžić, koji je tokom granatiranja Sarajeva izgubio oca i sestru, zadovoljan je presudama Opštinskog suda Sarajevo.

- Pravda je spora, ali dostižna. Mi smo smogli snage i sami, bez pomoći države, podneli 3.700 tužbi protiv RS za učinjene zločine, odnosno za ubistva i ranjavanja naših najmilijih u Sarajevu. U pitanju su sarajevski civili koji su ubijani kao glineni golubovi. Sarajlije su gubili delove tela u redovima za vodu i hleb, u kućama, na ulici - rekao je Teskeredžić.

Sarajevska opsada je trajala 1.425 dana. Za to vreme je na Sarajevo prosečno padalo po 329 granata dnevno. Ubijeno je 11.541 građana, a među njima i 643 dece.

(D. Z. / Beta)