Tuča policije i evroskeptika u Zagrebu!

Policija intervenisala nakon što su demonstranti pokušali da skinu zastavu EU

Pristalice pokreta "Za Hrvatsku - NE u EU" su se sukobile sa policijom na centralnom zagrebačkom trgu bana Jelačića na protestu protiv EU uoči sutrašnjeg referenduma o pristupanju Hrvatske Uniji.

Neki od demonstranata pokušali su da skinu zastavu EU koja je, kako smatraju, protivzakonito postavljena, pa je izbio sukob s interventnom policijom i uhapšeno je nekoliko ljudi.

Među uhapšenima su i aktivisti Natko Kovačević, Ivan Pernar i Marko Francišković iz udruženja "Pravednik", poznati po učešću u brojnim protestima, kao i Dražen Keleminec, šef Autohtone - Hrvatske stranke prava, koji su podneli tužbu protiv ministarke spoljnih i evrospkih poslove Vesna Pusić zbog kršenja slobode izbora birača.

Na skupu je izbila svađa između organizatora i pripadnika policije koji su pokušali da legitimišu neke od malobrojnih učesnika skupa. Među njima i Kovačevića koji je u govoru istakao da Vesni Pusić, koju je sreo pre skupa, laže hrvatski narod, nakon čega su ga policajci legitimisali.

Organizatori protesta su pozvali građane da se sutra na referendumu izjasne protiv članstva Hrvatske u EU, a Keleminec i da krenu u skidanje protivzakonito istaknutih zastava EU u Zagrebu.

Prema procenama, na trgu se okupilo nekoliko stotina učesnika protesta.

(Tanjug)