Bajec: Razgovori sa MMF-om za oko dve nedelje

Teme razgovora biće rešavanje spornih pitanja važnih za makroekonomsku politiku Srbije

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec izjavio je danas da odlaganje potvrde prve revizije aranžmana iz predostrožnosti Srbije sa MMF-om ne znači i prekid aranžmana, i da će misija te međunarodne finansijske institucije doći u Beograd za oko dve nedelje na razgovore sa srpskim vlastima kada će biti razjašnjena sva sporna pitanja.

Sastanak Izvršnog odbora MMF-a povodom prve revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, prvobitno je bio zakazan za 23. decembar, a zatim je odložen jer budžet Srbije za 2012. godinu, koji je odobrio parlament, odstupa od parametara predviđenih programom, saopštila je Kancelarija stalnog predstavnika MMF-a u Beogradu.

MMF smatra da su neki investicioni projekti, bilo da ih direktno finansira država ili da daje garanciju za njih, dosta veliki i da mogu ugroziti ciljeve visine javnog duga i fiskalnog deficita, objasnio je Bajec u izjavi Tanjugu.

On je podsetio da je fiskalni deficit dogovoren u visini od 4,25 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a zakonski određen maksimum zaduživanja države na 45 posto BDP-a. Bajec je dodao da predstavnici fonda nemaju nikakvih primedbi u vezi sa pitanjima koja se odnose na plate u javnom sektoru, penzije, izdavanja za socijalne potrebe.

Primedbe se odnose na neka pitanja kao što je, recimo, dokapitalizacija "Komercijalne banke", koja je, inače, predviđena tek krajem ove godine, i kojom se obezbeđuje da država ostane većinski vlasnik te banke, naveo je Bajec.

Zatim, reč je o sistemu za navodnjavanje kojim se omogućava veći prinos na preko 100.000 hektara, kao i o garanciji za ulaganje u gasovod Aleksinac - Novi Pazar, i još neke kapitalne investicije na teritoriji Vojvodine, dodao je on.

Takođe, imajući u vidu da ove godine postoji veća neizvesnost kako će se svetska kriza odvijati i kakve će posledice imati na Srbiju predviđeno je da, za razliku od prošle godine, kada je zadržano pravo da država dodatno emituje 200 miliona evra obveznica za vanredne potrebe ukoliko se one ukažu, ovog puta ta sredstva budu u visini od 300 miliona, rekao je Bajec.

Imajući u vidu da se to uglavnom odnosi na veoma važne kapitalne projekte, investicione, infrastrukturne, koji su bitni i za realizaciju ekonomske politike zemlje, kao i da se ostvari projektovani rast od 1,5 odsto BDP-a, onda je to sve ostalo u budžetu, a istovremeno je budžet napravljen tako da je zapravo to sve i u okvirima zadatih proporcija dogovorenih sa fondom, naveo je on.

On je ponovio i da ne sme da se desi da bude probijena zakonski postavljena granica javnog duga jer onda nezavisno od MMF-a država po zakonu mora odmah da primenjuje mere da vrati javni dug u granice od 45 odsto BDP -a.

 

(Izvor: Tanjug)