Suđenje Peranoviću već za dva meseca, tvrdi da je ubio Zarupca da bi ga spasao?

U Višem sudu u Šapcu kažu da su ispitali sve svedoke i da će ključni dokaz biti nalaz sudskog veštaka

Suđenje upravniku Centra za odvikavanje od droge "Sretenje" Branislavu Peranoviću zbog ubistva štićenika tog centra Nebojše Zarupca najverovatnije će početi za oko dva meseca, kažu u Višem tužilaštvu u Šapcu. Istražni sudija saslušao je Peranovića ali i svedoke zločina, a ključni dokaz biće nalaz sudskog veštaka. Peranović priznao da je do smrti pretukao Zarupca, navodno, da bi ga sprečio da napusti Centar.

U Višem tužilaštvu u Šapcu kažu da "sklapaju kockice" oko slučaja popa Branislava Peranovića i da bi suđenje moglo da počne za dva meseca, jer nema zahteva za saslušanje velikog broja svedoka.  Istražni sudija Višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević saslušao je više svedoka koji imaju informacije o slučaju Centra za odvikavanje od narkomanije "Sretenje", gde je prema navodima optužnice upravnik centra pop Branislav Peranović počinio "teško ubistvo na svirep način" štićenika Nebojše Zarupca.

Ključni dokaz biće nalaz sudskog veštaka, koji će nakon obdukcije uz opis događaja znati šta je prouzrokovalo smrt Nebojše Zarupca. Kako Telegraf nezvanično saznaje iz istrage, javnost je ovih dana bila zatrpana raznim protivrečnim informacijama. U tročasovnoj izjavi datoj istražnom sudiji Višeg suda, pred tužiocem i advokatom, optuženi Branislav Peranović je detaljno opisao svoje viđenje događaja u Centru u Jadarskoj Lešnici.

UBIO GA DA BI GA SPASAO?

Kako nam kaže naš izvor, Peranović je imao puno poverenje i pustio da Zarubac ode na višednevni odmor u Valjevo. Navodno, svi su ga ubeđivali da je pogrešio jer se neće vratiti. Zarubac se vratio i nakon toga odlučio da napusti Centar. Peranović ga je pozvao da popričaju o tome. Njegovi pomoćnici su ga doveli do pomoćnih prostorija njegove kuće. Sveštenik Peranović je negirao umešanost bilo koga drugog u nanošenje povreda Zarupcu.

Reči nisu delovale da Zarubac promeni mišljenje o odlasku. Peranović, kažu u istrazi, počinje primenu sile. Drvenim štapom ga udara po celom telu. Ostavlja ga da razmisli još jednom. Zarupac ostaje uporan u želji da iz centra zauvek ode. Stižu ga novi udarci štapom po rukama, nogama, leđima, tabanima. Udara ga pesnicama, nogama po grudima. Istražni sudija tvrdi da je Zarubac udaren najmanje 50 puta. Ostavlja ga samog i odlazi iz sobe. Kada se vratio da proveri da li se predomislio, zatiče ga mrtvog.

Peranović je kazao da je sve to uradio kako bi ga spasao sigurne smrti, jer je procenio da bi izlazak iz centra za njega bila smrt. Na tome njegov advokat Ilija Radulović najavljuje da će zasnovati odbranu.

Potpuno skoncentrisan na priču o svojoj misiji spasavanja, Peranović je opisao zavisnike od droge kao ljude kojima ne treba verovati. Negirao je da je uzimao veliki novac za lečnje pojedinaca, da nije mogao da odbije sestru Nebojše Zarupca, koja ga je molila da ga primi i da ga je lečio bez para.

- Vrlo je sugestivan. Hteo je da spreči Zarupca da ode, jer je poučen ranijim iskustvom da su mnogi, napustivši "Sretenje" umrli. Batine je koristio kao metod lečenja, a citirao je deo iz Biblije, koji navodno tako nešto i dozvoljava. Ipak pokazao je veliku grižu savesti zbog toga što je Nebojša Zarubac umro - kaže izvor iz istrage za naš portal.

Pokojni Zarubac nije imao nijedan prelom na telu, pored brojnih udaraca koje je zadobio.

(M. E.)