Episkop Lavrentije: Svi koji su radili mimo jevanđelskih i ljudskih načela biće najstrože sankcionisani

Šabački vladika Lavrentije oglasio se nakon višednevnog ćutanja o tragičnom događaju u Centru za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici

Nakon viešednevnog ćutanja o tragičnom događaju u Centru za odvikavanju od droge u Jadranskoj Lešnici, gde je od posledica premlaćivanja umro štićenik Nebojša Zarubac, saopštenjem za javnost obratio se šabački vladika Lavrentije, koji je porodici uputio najdublje i najiskrenije saučešće .

Vladika podseća na to da je Centar osnovan na zahtev velikog broja porodica koje su vapile za pomoć, jer je narkomanija najveća kuga našeg vremena i trećeg milenijuma.

- Da smo odbili da damo blagoslov za rad jednog takvog centra bili bismo verovatno izloženi kritikama i optužbana da crkva ništa ne radi, da ne razume vreme, da ne brine o svom narodu, da je neaktivna, da je konzervativna, da nije kao ostale crkve u Evropi itd. -navodi episkop Lavrentije u svom obraćanju javnosti.

On podseća da se u ovom centru izlečio veliki broj mladih ljudi, koji su istrgnuti iz kandži droge, kojima je spasen život i koji su se uspešno uklopili u društvo, imaju posao, porodice, zbog čega su neizmerno zahvalni Bogu i crkvi.

- Međutim posle ove tragedije, pitam se, da li je sve to vredelo jednog nevinog mladog ljudskog života koji je izgubljen.Veliki pravoslavni mislilac Dostojevski rekao je da "sreća celog sveta nije vredna jedne nevino prolivene dečje suzice". A ovde je prolivena krv i izgubljena najveća vrednost pod suncem, ljudski život - kaže vladika u saopštenju za javnost.

Vladika priznaje da ovakvi centri ne mogu dobro da funkcionišu i da nije dovoljna samo dobra namera, već veći stupanj odgovornosti, stručnosti, kompetentnosti, iskustva i znanja kao i šira društvena podrška, koji nedostaju.

Odluka o zatvranju centra ne znači da crkva odustaje od borbe za pomoć mladima.

Vladika kaže da je upravniku i duhovniku centra, svešteniku Branislavu Peranoviću, koji je osumnjičen za ubistvo, odmah po saznanju tragedije izrečena najstroža preventivna mera, zabrana sveštenosluženja.

Crkvenom sudu Eparhije naloženo je da budno prati razvoj istražnog i sudskog postupka pred državnim nadležnim sudom, a da po dobijanju relevantnih činjenica, odmah preduzme mere u svojoj nadležnosti. Ukoliko nadležni sud utvrdi da je imenovani izvršio ubistvo, biće lišen svešteničkog čina i izbrisan iz spiska klira šabačke Eparhije.

Svi za koje se utvrdi da su radili mimo hrišćanskih, jevanđelskih i ljudskih načela, kao i u suprotnosti sa državnim i crkvenim zakonima i propisima, biće najstrože sankcionisani po kanonima i zakonima crkve. Vladika obećava da će se svom snagom boriti da se nešto slično u crkvi ne dogodi.

Vladika Lavrentije je, prema navodima advokata, optuženog Branislava Peranovića pre nekoliko nedelja odlikovao, dodelivši mu naprsni krst i najviše zvanje koje jedan sveštenik može da ima - stavrofor.

(M. E. / Foto: Telegraf)