PITANJE ZA POLICIJU: Zašto Peranovićevi batinaši Mrvica, Keba i Nemanja nisu u zatvoru?

Zakon kaže da je za batinanje do smrti predviđena kazna od pet do 15 godina zatvora. Telegraf istražuje kakva je sudbina ostalih batinaša u Centru za odvikavanje "Sretenje", koji su, zajedno s ocem Branislavom Peranovićem, premlaćivali štićenike narkomane

Nebojša Zarubac (39), otac četvoro dece, koga je protojerej Branislav Peranović prebio od batina, posle čega je ovaj preminuo u Centru za odvikavanje od droge kod Loznice, sahranjen je danas u selu Batalage.

Peranović je u zatvoru, određen mu je jednomesečni pritvor, a na saslušanju kod istražnog sudije izjavio je da nije kriv i da je štićeniku naneo samo lake telesne povrede. Međutim, prema izjavama ostalih iz ovog Centra, sveštenik nije bio jedini učesnik batinanja. Kao njegovi najbliži pomagači pominju se osobe prozaičnih nadimaka - Mrvica, Keba, Nemanja i Steva (za koga se jedino tvrdi da nije zlostavljao narkomane štićenike).

Ipak, nema podataka da je još neko od njih priveden i saslušan, uprkos svedočenjima štićenika da su i oni učestvovali u premlaćivanju! Za krivično delo batinanje do smrti, prema Krivičnom zakonu Srbije, predviđena kazna je pet do 15 godina zatvora.

Ukoliko se pokaže da Peranović tokom prebijanja nije bio jedini učesnik i da je imao pomagače, oni bi mogli da odgovaraju za delo saučesništvo u ubistvu. Zavisno od stepena utvrđene krivice, kazna zatvora bi mogla biti kao u slučaju prvookrivljenog.

(Telegraf.rs)