Nikolić: Pomilovanje Šaša početak borbe za slobodu mišljenja

Novinar koji je ukazom predsednika Srbije pomilovan, poklonio Tomislavu Nikoliću ulje na platnu koje je sam izradio

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas s novinarom Laslom Šašom i istakao da je njegovo pomilovanje početak borbe za slobodu mišljenja u Srbiji kao osnovne civilizacijske tekovine.

Nikolić je odluku o pomilovanju Šaša doneo 3. avgusta, na osnovu Ustava Srbije koji priznaje da međunarodni propisi imaju suprematiju nad domaćim propisima, a Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima u članu 19 proklamuje slobodu izražavanja i slobodu mišljenja, bez ikakvog ograničenja.

Šaš se zahvalio predsedniku Nikoliću na pomilovanju i izrazio veliko zadovoljstvo što je ceo proces, od trenutka podnošenja zahteva do izlaska iz zatvora, trajao samo dva dana. Novinar je predsedniku Nikoliću uručio poklon, ulje na platnu, koje je sam izradio.

Laslo Šaš (69), po tužbi Lasla Torockaija, vođe organizacije "64 županije", zbog teksta koji je 24. aprila 2007. godine objavio u rubrici pisma čitalaca lista "Mađar so", osuđen je na plaćanje odštete od 150.000 dinara, ali je, pošto nije imao novac, upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Šaš je robijao 15 dana u Okružnom zatvoru u Subotici.

(Telegraf.rs / Tanjug)