Stanovništvo SFRJ polako izumire!

Najveći negativni prirodni priraštaj beleže Srbija (4,8 odsto), Hrvatska (2) i BiH (0,4), u plusu Kosovo (12 procenata), Crna Gora (2,9) i Makedonija (1,6)

Sudeći prema zvaničnim statistikama, stanovništvo država nastalih raspadom bivše Jugoslavije polako izumire.

Nacionalne statistike Republike Srbije i Republike Hrvatske, najmnogoljudnijih zemalja eks SFRJ, ali i nacionalno najhomogenijih, govore da se obe zemlje suočavaju s vrlo ozbiljnom stopom negativnog prirodnog priraštaja.

Srbija, u kojoj je na kraju 2010. živelo 7.241.295 stanovnika, u toj godini je imala negativan prirodni priraštaj od 4,8 odsto.

Taj trend je nastavljen prošle i ove godine. Stoga, ne čudi što je u ekpozeu prilikom imenovanja nove Vlade Srbije premijer Ivica Dačić najavio da će jedan od prvih zadataka njegove administracije biti hvatanje u koštac sa belom kugom.

Istovremeno, druga po brojnosti žitelja među zemaljama bivše Jugoslavije, Hrvatska, koja je u 2010. imala 4.418.000 stanovnika, beleži negativan prirodni priraštaj od dva odsto.

Negativnom trendu rasta populacije nije izbegla ni BiH, treća po brojnosti zemlja u regionu, s procenom od oko 3.839.737 stanovnika. BiH u 2010. beleži negativan prirodni priraštaj od 0,4 odsto, s tim što je u Republici Srpskoj stopa negativna, a u Federaciji BiH pozitivna.

Za razliku od Srbije, Hrvatske i dela BiH, Kosovo, Crna Gora i Makedonija su zemlje rastuće populacije. S procenom broja stanovnika od oko 1,7 miliona, Kosovo je, po poslednjem podatku iz 2010, imalo prirodni priraštaj od čak 12 odsto.

Procenat živorođenih u odnosu na broj umrlih u Crnoj Gori u toku 2010, zemlji s najmanjim brojem stanovnika od svih zemalja na području bivše Jugoslavije, bio je veći za 2,9 procenta, dok je stopa prirodnog priraštaja u Makedoniji u istom periodu iznosila 1,6 odsto.

(I. M. / Izvor: Dnevni Avaz)