Da li Crnogorci mogu da se besplatno leče u Srbiji: A evo i šta Srbe čeka kod lekara u Crnoj Gori (FOTO)

Svoje pravo na osiguranje ostvaruju na osnovu zdravstvenog lista za lečenje (dvojezični obrazac) ili na osnovu zdravstvene knjižice zemlje iz koje dolaze

Brojni studenti, strani državljani, koji borave u Srbiji, imaju pravo na besplatno lečenje u slučaju da je njihova zemlja potpisnica sporazuma o međunardnom zdravstvenom osiguranju.

Zašto Crnogorci ne plaćaju studije u Srbiji: Izgovore samo jednu reč i sve im je BESPLATNO!

Tako studenti iz Crne Gore i Republike Srpske koje su potpisnice sporazuma, imaju besplatno zdravstveno osiguranje u Srbiji!

Svoje pravo na osiguranje ostvaruju na osnovu zdravstvenog lista za lečenje (dvojezični obrazac) ili na osnovu zdravstvene knjižice zemlje iz koje dolaze.

- Dvojezični obrazac izdaje nadležna filijala zdravstvenog osiguranja zemlje iz koje student potiče.

- Obim prava na zdravstvenu zaštitu strani student ostvaruje u zavisnosti od vrste konvencije sa stranom državom, o čemu može da se informiše u zdravstvenom osiguranju svoje države ili nadležnom zdravstvenom osiguranju u Srbiji.

- Studenti iz Crne Gore i Republike Srpske ostvaruju pravo na besplatno lečenje u hitnim slučajevima ako imaju privremeni boravak, a oni koji imaju stalni boravak u Srbiji imaju kompletnu karticu zdravstvenog osiguranja - rekla za Telegraf.rs Snežana Kalinić iz RFZO.

Troškove zdravstvene zaštite državljana, odnosno osiguranika zemalja sa kojima je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, ako je tim ugovorom utvrđena naknada stvarnih troškova, snosi Republički fond u celini, a nadoknađuje ih od inostranog nosioca zdravstvenog osiguranja, piše u članu 29. Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Više informacija o vašim pravima na lečenje u Srbiji možete pronaći OVDE.

U CRNOJ GORI SRBI NEMAJU ISTA PRAVA KO CRNOGORCI U SRBIJI

Ovakvo je stanje u Srbiji, dok u Crnoj Gori ne "vraćaju" istom merom. Tamo srpski državljani sa privremenim boravkom imaju pravo na hitno lečenje, s tim da u Srbiju moraju doneti potvrdu od lekara, koja ide na komisiju za utvrđivanje hitnosti slučaja!

Ako komisija proceni da je slučaj bio hitan i da pacjent nije mogao sačekati sa zdravstvenim tegobama da dođe do svog lekara u Srbiji, troškove lečenja snosi država, u suprutnom pacijent je dužan da sam plati lečenje.

Celokupno zdravstveno osiguranje srpskih građana u Crnoj Gori zavisi od mnogo faktora, po kom osnovu imaju stalni boravak, da li su penzioneri, ali na osnovu činjenica koje smo saznali i  iskustava naših građana - skoro pa je nemoguće ostvariti ga.

(j.kulas@telegraf.rs)