Godinu dana od nezapamćenog zločina: Žitište više nikada neće biti kao pre (FOTO)

U krvavom piru Siniše Zlatiće (39), koji je iz ljubomore iz automatskog naoružanja usmrtio tada svoju bivšu suprugu Dijanu Zlatić , rođenu Savanović, koja se kobne večeri nalazila u kafeu Makijato sa društvom, život je izgubilo još četvoro ljudi, dok je 22 ranjeno

Ni nakon godinu dana od krvavog zločina u kafeu Makijato koji je počinio Siniša Zlatić, 2. jula, u večernjim satima, do tada mirno mesto Žitište, kraj Zrenjanina, više ne spava mirnim snom.

Krvnik iz Žitišta hoće novo suđenje: Na sud došao u panciru, doveo ga veliki broj policajaca

Tuga, suze i strah i dalje su prisutni na licima meštana u srednjebanatskom okrugu koje je preživelo tragediju koja se ne pamti na ovim prostorima.

Ubica iz Žitišta osuđen na 40 godina

U krvavom piru Siniše Zlatiće (39), koji je iz ljubomore iz automatskog naoružanja usmrtio tada svoju bivšu suprugu Dijanu Zlatić , rođenu Savanović, koja se kobne večeri nalazila u kafeu Makijato sa društvom, život je izgubilo još četvoro ljudi, dok je 22 ranjeno.

Kako bi odali poštu svim žrtvama ovog nezapamćenog zločina u Srbiji, danas je u Hramu Svetog Velikomučenika Georgija u Žitištu, služen parastos svima koji su stradali u ovoj tragediji. Uz prisustvo Njegovog Preosveštenstva Episkopa Banatskog gospodina

Nikanora i velikog broja meštana, odražana je sveta Liturgija, a potom i parastos za sve žrtve ovog nezapamćenog zločina.

-U Žitištu više nikada neće biti isto, tuga i neverica svakodnevno su prisutni u ovom mestu - kažu nam žitelji Žitišta. Nikome nije više ni do slavlja, ni do održavanja bilo kakvih manifestacija, pa je tako na sednici lokalnog parlamenta odlučeno da se manifestacija Pile fest ove godine neće održati.

U lokalu Makijato sutra će biti dan bez muzike, tačno godinu dana od velike tragedije, kaže nam Ljubo Milinović, otac vlasnika lokala.

- Ne želimo da se sećamo te strašne noći. Stradali su mladi ljudi, sve ih poznajem, oni su generacije mojih sinova. Prošlo je godinu dana od velike tragedije, ali još uvek nismo preboleli, niti ćemo preboleti ono što nam se dogodilo - kaže nam Milinović.

Otac nastradale Dijane Zlatić, rođene Savanović, Sveta Savanović, još uvek ne može da se pomiri sa gubitkom ćerke.

- Najteže mi je zbog unuka, stalno traži majku. Supruga i ja smo nemi od bola - rekao je za Telegraf.rs otac pokojne Dijane Zlatić.

On napominje, da je njegova pokojna ćerka Dijana Zlatić, nekoliko puta prijavljivala Sinišu za psihičko i fizičko maltretiranje.

- Ona više nije mogla da izdrži takav život sa njim. On je nju i javno ponižavao, pošto nije radila zavisila je od Siniše koji ju je ponižavao tako što joj je ostavljao 200 dinara da skuva ručak. Kada je počela da radi i da prodaje neku robu, isterivao bi komšinice iz dvorišta, svašta je trpela - ispričao je jednom prilikom za Telegraf.rs otac nesretno nastradale Dijane.

Sveta kaže, da je na kraju Dijana ipak pristala i sa detetom se vratila u roditeljski dom.

- Niko nije mogao da nasluti ovakvu tragediju.Sada samo mislimo na unuka, zbog njega nam je najteže i najbolnije-izjadao se deda Sveta kome je Centar za socijalni rad u Žitištu poverio starateljstvo nad Dijaninim detetom.

Krvavi pir, podsetimo dogodio se 2. jula 2016. godine kada je ubica Siniša Zlatić u kafeu Makijato usmrtio bivšu suprugu Dijanu Zlatić (30), Stevu Jojića (40), Jovanu Popović (20), Vladimira Mijatovića (40) i Vladimira Kosovića (34), a ranio još 22 osobe.

Siniša Zlatić osuđen je na 40 godina zatvora za krivično delo teško ubistvo i dva krivična dela nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

(D. Starčević)