Kako je srce nastalo kao univerzalni oblik ljubavi

Prvobitno srce imalo je više oblik šišarke koja stoji naopako, a to se promenilo tek u prvoj polovini 15. veka, a srce koje danas poznajemo nastalo je u 19. veku

Svi znamo šta znači kada nekome pošaljete ili pokažete srce. Srce je sinonim i univerzalni znak ljubavi, razumljiv baš svim ljudima na planeti.

Romantično pismo muškarca od pre 150 godina i dan danas tera žene na plač

Kao simbol za ljuba javlja se rano još u 15. veku. Svi znamo da ljudsko srce nema oblik ovog znaka. Neke priče su da je ono nastalo ob biljke koja se zove silfion.

To je vrsta biljke koja je rasla nekada na području Libije i rimljani i grči su ga koristili kao začin ali i kao srestvo za kontroli rađanja.

Međutim ova biljka je nestala jos u prvom veku naše ere ali postoje spisi i dokumenti na osnovu kojih se jasno vidi da je ova biljka imala oblik srca koje mi danas poznajemo.

Ali od biljaka srcoliki oblik imaju još i listovi bršljena i lokvanja.

Takođe srednjovekovni slikari su pokušali da na što bolji način vizualizuju srce. Kao simbol ljubavi i hrišćanskog milosrđa prikazan je i u slikama italijana Đota koji je 1305. oslikao deo kapele Skrovenji u Padovigde se vidi kako čovek predaje srce Isusu.

Ovo je srce imalo više oblik šišarke koja stoji naopako, a to se promenilo tek u prvoj polovini 15. veka, a srce koje danas poznajemo nastalo je u 19. veku i od tada ga možemo videti u svim kulturama sveta gde svuda ima isto značenje!

(Telegraf.rs/opanak.net)