Vasko Popa dobija spomenik u Beogradu: Tašmajdanski park bogatiji za još jedno obeležje

Udruženje književnika Srbije nedavno je pokrenulo inicijativu da Vasko Popa, jedan od najznačajnijih pesnika na srpskom jeziku i akademik, dobije obeležje u Beogradu

Vasko Popa, jedan od najznačajnijih pesnika na srpskom jeziku i akademik, dobiće spomen obeležje u Beogradu pišu Večernje novosti.

Njegova prva pesma posvećena je gimnazijskoj ljubavi: Bio je u logoru, a zatim prevođen na 50 svetskih jezika

Udruženje književnika Srbije nedavno je pokrenulo inicijativu da Vasko Popa, jedan od najznačajnijih pesnika na srpskom jeziku i akademik, dobije obeležje u Beogradu.

Njihov predlog je podržao Goran Vesić, gradski menadžer, sa idejom da Popa dobije spomen u okolini parka Tašmajdan, gde je provodio najviše vremena s obzirom na to da je živeo u neposrednoj blizini.

- Dogovorili smo se da Udruženje pored inicijative za podizanje spomen-obeležja Vasku Popi uputi predlog i da se napravi posebno obeležje piscima koji su živeli i radili u Skadarliji, kao i piscima koji su značajni za srpsku kulturu, a nemaju obeležje u Beogradu - rekao je Vesić, posle sastanka sa predstavnicima UKS.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović izjavila je da će saradnja Beograda i UKS omogućiti da naš grad nastavi da promoviše kulturu sećanja na one ljude koji su zadužili naše društvo.

(Telegraf.rs)