Sirija: Danas ubijeno 111 ljudi

U gradu Alepu ovih dana su najjači sukobi od početka krize, koja traje 16 meseci, a tokom koje je ukupno izginulo oko 20.000 ljudi

U sukobima širom Sirije danas je ubijeno najmanje 111 ljudi, od čega 29 u Alepu, gradu u kojem traju najžešći sukobi od početka 16-mesečne krize u ovoj zemlji.

Aktivisti Sirijske organizacije za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, ranije su saopštili da je od početka protesta protiv režima predsednika Bašara al-Asada u martu 2011. u Siriji poginulo više od 20.000 ljudi.

- Najmanje 20.028 ljudi, među kojima 13.978 civila i pobunjenika, 968 vojnih dezertera i 5.082 pripadnika režimskih snaga poginulo je od početka pobune, 15. marta prošle godine - rekao je direktor ove organizacije sa sedištem u Londonu Rami Abdel Rahman u telefonskoj izjavi agenciji AFP.

Aktivisti tvrde da pobunjenici odbijaju napad vojske, koja je nakon gomilanja naoružanja u prethodna dva dana, danas tenkovima i helikopterima započela ofanzivu u jugozapadnom delu Alepa.

Navodi grupa sirijskih opozicionih aktivista ne mogu nezavisno da se provere, jer je novinarima zabranjen pristup. Zvanična novinska agencija SANA javila je da su u toku sukobi u kvartu Furkan, gde "jedna teroristička grupa maltretira stanovništvo", kao i da su ubijena dvojica terorista, trojica privedena, a njihovo oružje zaplenjeno.

(Tanjug)