Severna i Južna Koreja obeležavaju ratno primirje

Dok Južna Koreja i snage UN, predvođene SAD, koje su učestvovale u Korejskom ratu protiv Severa, današnji dan nazivaju godišnjicom primirja kojim je okončan rat 1950-1953, Severna Koreja svojom proslavom obeležava "pobedu u otadžbinskom oslobodilačkom ratu"

Veterani u ordenjem načičkanim uniformama preplavili su danas glavni grad Severne Koreje radi ceremonije kojom se obeležava prestanak Korejskog rata, događaja koji se pomno prati u ovoj tajanstvenoj zemlji, nakon što je njen novi vođa smenio nekoliko vrhovnih generala.

Tokom poslednje dve nedelje mladi vođa u poznim dvadesetim Kim Džong Un je uzeo titulu maršala i smenio nekad uticajnog šefa generalštaba, koji je bio i njegov mentor.

Taj potez analitičari su protumačili kao nastojanje da se obezbedi lojalnost među 1,2 miliona pripadnika snažne armije i učvrsti njegov autoritet kao vrhovnog komandanta.

Severna Koreja je otkrila i da je misteriozna mlada žena koja se pojavila uz Kima na nekoliko javih događanja ovog meseca njegova žena. Scene Kimovih šetnji pod ruku s Ri Sol Ðun su dobro režirani pokušaji da se on predstavi kao novi moderni lider sa nogama čvrsto na zemlji, za razliku od njegovog oca Kim Džong Ila, koji se nikada nije pojavio sa ženom u javnosti tokom 17 godina na vlasti.

I dok Južna Koreja i snage UN, predvođene SAD, koje su učestvovale u Korejskom ratu protiv Severa, današnji dan nazivaju godišnjicom primirja kojim je okončan rat 1950-1953, Severna Koreja svojom proslavom obeležava "pobedu u otadžbinskom oslobodilačkom ratu".

Veterani, obučeni u uniforme, doputovali su u Pjongjang iz svih krajeva zemlje, javili su državni mediji, a preneo AP.

- Aerodromi, železničke stanice i parkirališta krcati su delegacijama za proslavu, bivšim borcima, njihovim porodicama, ljudima iz svih sfera života, kao i mladima i studentima - javila je agencija KCNA.

Američki i južnokorejski zvaničnici obeležili su godišnjicu primirja u pograničnom selu Panmundžomu. Pošto ugovor o miru nikada nije potpisan između zaraćenih strana koje su samo sklopile primirje, Korejsko poluostrvo je i dalje praktično u ratnom stanju.

Pred godišnjicu severokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova je ponovilo davnašnji zahtev da SAD potpiše mirovni ugovor sa Severnom Korejom. Vašington najavljuje da će normalizacija odnosa uslediti tek nakon što Severna Koreja odustane od svog programa razvoja nuklearnog naoružanja i preduzme druge korake u pravcu normalizacije situacije.

Agencije danas javljaju da su planovi novog mladog vođe da reformiše posrnulu privredu Severne Koreje već imale uticaja, ali na skok cena pirinča u ionako izgladneloj zemlji.

Pozivajući se na izbeglice koje održavaju kontakte sa svojim rođacima na Severu, Rojters je preneo da se ekonomska situacija u zemlji ozbiljno pogoršava i da je već dostigla kritičnu tačku i da mladi vođa Kim Džong Un verovatno zna da bez reformi ili otvaranja režim neće potrajati još dugo.

Prebeg sa Severa, Seo Džae Pjoung rekao je agenciji da je jedan od razloga zbog čega je podignuta cena pirinča od posrednika taj što se oni nadaju da će se pričama o reformama stvoriti uslovi da ostvare zaradu.

Izvor blizak vlastima u Pjongjangu, i njegovom glavnom savezniku Kini, rekao je agenciji prošle nedelje da se sever priprema da preduzme ekonomske reforme kako bi spasao privredu od potpunog kolapsa.

Međutim, zbog zatvorenosti te zemlje pod međunarodnim sankcijama teško je nezavisno proveriti te izveštaje, ali sama činjenica da je Kim preduzeo radikalne mere u vojsci ukazuje da su u toku neka dešavanja na vrhu i da je rukovodstvo svesno da mnogo toga mora da promeni kako bi se izvuklo iz krize.

(I. D. / Tanjug)