MINISTARSTVO: "Henkel" da odgovara za pomor ribe u Rasini i Moravi!

"Nećemo dozvoliti da se slučaj zataška", poručuju iz Ministarstva životne sredine. "Biće potrebno nekoliko godina da se živi svet u reci vrati u normalu" , kažu ribočuvari

Iako je prošlo 20 dana od masovnog trovanja ribe i drugih životinja u donjem delu Rasine i ušću u Zapadnu Moravu, krivac za ovaj svojevrsni "masakr "živog sveta u dvema rekama ostao je nekažnjen. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijavu za privredni prestup protiv firme "Henkel Srbija" iz Kruševca, a ova kompanija je demantovala ispuštanje otrova u reku, tako da se sve na tome završilo.

Sudski postupak nije pokrenut, ali se kompaniji "Hankel" nije obratio niko od istražnih organa, pa će ovaj slučaj, po svemu sudeći, ostati da "čami" u nečijoj fioci.

Iz Ministarstva životne sredine, međutim, poručuju da će istrajati na utvrđivanju odgovornosti i da će tražiti da kompanija "Henkel" odgovara za ovo trovanje.

- Mi ostajemo na svom stavu i tražimo da Tužilaštvo ispita sve što se tiče pomora ribe. Nećemo dozvoliti da se sve zataška. Nažalost, ono što je bilo do nas urađeno je. Na istražnjim organima je da odrade svoj deo posla. Rezultati hemijske analize vode iz vodotoka Rasine 100 metara ispod crpne stanice Župa pokazali su da u momentu uzorkovanja nije bilo rastvorenog kiseonika, a vrednosti amonijaka, biohemijske potrošnje kiseonika, suspendovanih materija i deterdženata su iznad gornje granice za II klasu voda u koju je svrstana reka Rasina - saopšteno nam je u Ministarstvu. Inače, kazna za počinjeni prestup kreće se od 1.500.000 do 3.000.000 dinara.