ETNIČKE TENZIJE: Sukobi zapalili sever Indije - cela regija blokirana!

Policija je do sada pronašla 21 telo isečeno mačetama i ostavljeno u džungli ili na obali reke, a oko 50.000 seljaka pobeglo je u vladine logore gde su zatražili zaštitu od kada su u petak izbili neredi i sukobi

Vladine trupe poslate da spreče etničke sukobe stanovništva na severu Indije dobile su danas naređenje da pucaju na izazivače nereda, pošto je 21 osoba ubijena u napadima mačetama i spaljeno preko 80 kuća.

Oko 50.000 seljaka pobeglo je u vladine logore gde su zatražili zaštitu od kada su u petak izbili neredi i sukobi između zajednice Bodoa i muslimanskih naseljenika u zapadnom distriktu države Asam, Kokradžaharu, rekao je šef policije te države J. N. Čoudhuri.

Policija je do sada pronašla 21 telo isečeno mačetama i ostavljeno u džungli ili na obali reke. Tokom noći spaljeno je najmanje 80 kuća pošto se nasilje proširilo na susedne distrikte Dhubri i Čirang. Niko nije stradao u požarima jer su vlasnici kuća pobegli s porodicama u desetak logora koje su formirale vlasti.

Oko 5.000 vojnika i rezervnih snaga angažovano je u regionu i dobilo naređenje da puca na one koji izazivaju nerede i pale kuće.

- Odlučili smo da uspostavimo kontrolu nad situacijom i izdali naredbu vojsci da puca - rekao je lokalni inspektor policije S. N. Sing, a preneo AP.

Neprijateljstva i optužbe o krađi zemlje već dugo traju između Bodoa i naseljenika, uglavnom bengali muslimana, od kojih su mnogi došli iz bivšeg istočnog Pakistana, pre nego što je postao Bangladeš 1971. godine. Dve grupe se povremeno sukobljavaju od 1990-ih i međusobno pale kuće i imovinu.

Gomila od oko 500 ljudi napala je danas kamenicama i ciglama voz kada je prešao granicu iz Zapadnog Bengala, nateravši osoblje da vrati voz. Demonstranti muslimanske manjine održali su protest i u ponedeljak, i tom prilikom blokirali isti voz.

Nasilje je ozbiljno poremetilo regionali saobraćaj sa oko 30 vozova koji kasne ili su otkazani i oko 15.000 putnika koji nisu u mogućnosti da se prevezu na željene destinacije, rekao je predstavnik železnice S. Hadžong.

Demonstranti su, takođe, pozvali na generalni štrajk i traže od vlasti da uspostave red.

(Izvor: Tanjug)