Srpski deterdženti osvajaju Afriku

Novosadski "Albus" je prva srpska firma koja je dogovorila izvoz deterdženata na crni kontinent, krajem meseca za Angolu kreće prvi kontingent od 20 tona

Novosadska fabrika deterdženata i kućne hemije "Albus", koja posluje u sastavu sistema "Invej", počeće da izvozi u Afriku, tačnije u Angolu. Krajem meseca jula, u Angolu kreće prvi kontejner od 20 tona veoma traženih "Albusovih" praškastih deterdženata "Aksal" i "Maks citrus".

- Pregovori su trajali mesecima i na kraju smo uspeli da postignemo dogovor i ostvarimo cilj da se naši proizvodi nađu i na afričkom tržištu - rekao je generalni direktor "Albusa" Milorad Vukojević.

Za sada je u pitanju izvoz deterdženta "Aksal" i "Maks citrus", ali, prema rečima vodećih ljudi u "Albusu" i "Inveju", verovatno se neće na tome zaustaviti, pre svega, zbog činjenice što novosadska fabrika u svom asortimanu ima na stotine proizvoda, koji imaju svoje stalne kupce, dugu tradiciju i kvalitet, zbog kojeg opstaju duže od jednog veka.

- "Albus" je počeo da napreduje posle privatizacije, 2005.godine i ulaska u poslovni sistem "Invej" – objašnjava Vukojević. – Od tog trenutka, naime, usledilo je intenzivno ulaganje u modernizaciju pogona, ali i podizanje dodatnog kvaliteta već dokazanih proizvoda. O tome jasno svedoče standardi kvaliteta i brojne nagrade koje "Albus" dobija na sajmovima i konkursima.

Osim praška "Aksal", "Albus" je prepoznatljiv po brendovima "Taš" i "Bohor", posebno se izdvojila kolekcija kućne "Taš all in hause", "Every day" program za kupanje, redizajnirana "Pega" bebi i dečija kolekcija, koja se proizvodi još od šedesetih godina prošlog veka.

(Telegraf.rs)