Porodica Gajić celom svetu daje snagu: "Samo je majčino srce verovalo u nemoguće, između Tatjaninog groba i Milanine bolesničke postelje (VIDEO)

Filmska ekipa je, osim sa porodicom Gajić, razgovarala i sa drugim porodicama, čija deca boluju od Lafore, stručnjacima koji se bave ovom bolešću

Nakon gotovo dve godine rada i snimanja u Kanadi, Francuskoj, Belgiji, Srbiji, Hrvatskoj i BiH, sinoć je u Banskom dvoru u Banjaluci premijerno predstavljen dokumentarni film Denisa Bojića "Lica Lafore". Film prati sudbinu porodice Gajić i njihovu desetogodišnju nadljudsku borbu za pronalazak leka za najteži oblik epilepsijeLaforinu bolest od koje su u tinejdžerskim danima obolele njihove ćerke, do tada potpuno zdrave devojčice Tatjana i Milana.

Status hrabre Branke koja se bori sa teškom bolešću mnoge će postideti: Njene reči gađaju u srž! (FOTO)

Hrabro Tatjanino srce prestalo je da kuca 14. oktobra 2014, u 23. godini. Milana se još bori, a roditelji Snježana i Vitomir Gajić ni na trenutak nisu prestali da alarmiraju javnost i tragaju za lekom koji će spasiti Lafora decu širom sveta, piše buka.com.

Roditeljska požrtvovanost, borba za lek i velika humanost bračnog para Gajić koji boreći se za život svoje dece posredno spašavaju živote dece širom sveta su ono što je i podstaklo Bojića da snimi ovaj film.

Kako je rekao sinoć na premijeri filma, život najčešće proživimo vegetirajući pod nadstrešicom prividne sigurnosti, trošeći dane i nikada ne saznavši koja nam je uloga, šta smo uopšte radili na ovom svetu, osim što smo trajali i postojali i isto tako neprimetno nestali. Ovaj film, sa druge strane, naglasio je, govori o ljudima koji su dali odgovor na pitanje koja je to njihova uloga na ovom svetu i šta je to čovek uopšte, a istovremeno pokazali da je u životu moguće pobediti samo pod uslovom da uzmete stvari u svoje ruke.

- Desetogodišnju borbu i agoniju porodice Gajić nije lako pretočiti u filmsku priču, trebalo je postati i prijatelj i brat i naučnik i lekar i sve to nije bilo dovoljno da bih ja uopšte shvatio šta je Laforina bolest i kroz šta prolaze porodice koje se susreću sa ovom bolešću - naglasio je Bojić.

- Samo je majčino srce verovalo u nemoguće, samo je ono imalo snage da provodeći vreme između Tatjaninog groba i Milanine bolesničke postelje nađe prostor za osmeh i za nadu. Samo je majčino srce imalo snage da ujedini sve nas, da veruje umesto nas i da načini korak do kraja ovog puta - rekao je on.

Recenzent filma, poznati glumac Branislav Lečić smatra da je ovo jedna od najsnažnijih priča koja dolazi sa ovih prostora, ali da ujedno ima i globalni, planetarni karakter.

- Bez ovakvih akcija nema ljudskosti u nama, nema prepoznavanja nečega mnogo važnijeg, a to je herojstvo koje postoji u ovom filmu, odnosno porodica Gajić koja je uspela da pokrene svet - istakao je Lečić.

Filmska ekipa je, osim sa porodicom Gajić, razgovarala i sa drugim porodicama, čija deca boluju od Lafore, stručnjacima koji se bave ovom bolešću ali i sa Beržomom Minisijanom, profesorom i doktorom iz jedne od najpoznatijih i najstarijih dečjih klinika na svetu "Sik kids" u Torontu do koga je porodica Gajić došla tokom traganja za lekom.

Zahvaljujući prijateljima, rodbini i nepoznatim ljudima koji su se usključili u njihove akcije, Gajići su prikupili više od 510.700 evra i sav novac uložili u istraživanje koje sprovodi tim doktora Minisijana sa ciljem otkrivanja leka za Laforinu bolest, piše buka.com.

Doktor Minasijan je prošle godine boravio u Banjaluci kako bi se upoznao sa Milanom i njenim roditeljima i tada je doneo ohrabrujuće vesti - u narednih godinu dana oboleli od Laforine bolesti mogu očekivati da dobiju lek.

Može se reći i više od toga, jer će lek za Laforinu bolest, po rečima vodećih svetskih naučnika, biti na određen način efikasan kod šireg spektra neuroloških oboljenja, uključujući i ALS i Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)