Uđeš u lift, a on te spusti u rupu, 400 metara ispod površine zemlje: U ovaj kafić u Boru ulazite na sopstvenu odgovornost (FOTO)

Svu znatiželju o tome kako je raditi pod zemljom, koliko je duboka jama, zašto je rudarski posao težak, sada je moguće zadovoljiti

Ako vam je dosadila kafa sa prijateljima u obližnjim kafićima, postoji mesto koje će vam svakako podići adrenalin i vratiti osmeh na lice. To je bez sumnje kafić u borskoj Jami, smešten na dubini od 400 metara pod zemljom. Osim prilike da zavirite duboko u unutrašnjost zemlje, poseta ovom kafiću pruža mogućnost i da osetite radnu atmosferu i saznate kako je to zarađivati hleb sa sedam kora.

Kamenjar kod Gornjeg Milanovca krije tajnu staru nekoliko milenijuma: Misteriozni rudnik bakra o kome se malo zna (FOTO)

Turisti koji budu posetili kafić u jami imaju prilike da vide postavljene bakroreze koji prikazuju rudare (radovi Franje Umbehenda), ali i stare rudarske telefone, lampe, opremu za spasavanje, table sa napisima o istoriji i objašnjenjima tehnološkog procesa u borskoj Jami, kao bušeći čekić koji oslikava rad u ovdašnjem rudniku.

Oduševljenje je neizostavno, za svakog ko je imao prilike da siđe u borsku jamu i uđe odmah po ulasku u prostrani lift koji prima oko 50 ljudi, a kojim se za nekoliko minuta stiže do kafića.

Svu znatiželju o tome kako je raditi pod zemljom, koliko je duboka jama, zašto je rudarski posao težak, sada je moguće zadovoljiti.

Da je osećaj jedinstven i neponovljiv potvrđuje i knjiga utisaka prepuna reči hvale najpre za odličan potez menadžmenta RTB „Bor“ za otvaranje kafića a onda i za zadovoljstvo koje su doživeli silaskom do njega.

-„Silazak do rudnog tela T. Pamtićemo zauvek“, „Sa izuzetnim zadovoljstvom smo posetili RBB. Meni je posebno drago jer je moj deda bio jedan od prvih rudarskih nadzornika u borskoj jami početkom XX veka. Neka vam je SREĆNO“, „Very impresive. Temperature like in Calcata. Maybe I can come again“ - samo su neke od poruka u knjizi utisaka.

Ovaj kafić posetile su i mnoge poznate ličnosti: Zdravko Čolić, proslavljeni srpski vaterpolista Dušan Mandić, Živko Gocić, Nemanja Ubovića, Branimir Brstina, Parni Valjak i još mnogi.

Najprikladnije vreme za silazak do kafića u jamije između 10 i 12 sati.

Prema Zakonu o rudarstvu, mlađima od 16 godina nije dozvoljen silazak, a svi koji odluče da siđu, pre toga potpisuju izjavu da to čine na sopstvenu odgovornost, što se zdravlja tiče, dok za bezbednost posetilaca garantuju nadležni u „Jami“.

(D.S)