Gde spava i jede Putin, i ključno pitanje, zašto je to stroga tajna?

Neki govore da je bezbednost glavna briga, da bi teroristi ciljali predsednika ako bi znali mesto gde se on tačno nalazi. Ali, Putin se pojavljuje na javnim nastupima

Pre godinu dana, jedan novinar pitao je kancelariju ruskog predsednika Vladimira Putina, gde on planira da spava tokom njegove posete Sankt Peterburgu. Kao odgovor dobio je pretnje da će mu ukinuti njegovu akreditaciju. Zašto niko ne zna gde Putin spava i zašto je to tajna?

U 24 sata dešavaju se dve gigantske stvari u odnosu SAD i Rusije - otkaz i važan sastanak: Da li Tramp šalje Putinu neku poruku? (VIDEO)

Tačna lokacija ruskog predsednika može se ponekad smatrati državnom tajnom. Po ruskom zakonu, građani nemaju prava da znaju gde predsednik jede i spava. Barem kada je mir.

Građani znaju tačno gde je Putin jedino kada ima javne nastupe, koji se prenose uživo na televiziji i internetu. U drugim slučajevima, niko ne može da garantuje gde se nalazi.

Kao primer, ruski list "Moskov tajms" navodi da je Kremlj jednom objavio da je predsednik ugostio guvernera Karelije. Zapravo se taj događaj desio nedelju dana ranije.

U Putinovom rasporedu ponekad postoje "prazne rupe", koje se pojavljuju na sajtu Kremlja. To su dani kada se ne pojavljuje javno i kada mu je lokacija nepoznata. Čak i kada ima javne nastupe i zna se kako će provesti svaki minut, ostaje misterija gde provodi noći.

Vlasti, takođem 90 odsto svojih odluka donosi iza zatvorenih vrata. Čak je i lokacija tih sastanaka postala tajna.

FOTOGRAFIJA DANA: Bog na nebu, Putin na Zemlji!

Neki govore da je bezbednost glavna briga, da bi teroristi ciljali predsednika ako bi znali mesto gde se on tačno nalazi. Ali, Putin se pojavljuje na javnim nastupima, doduše ne tako često, i tada bi mogao da bude meta atentatora.

Diktatura, po definiciji, stvara nacionalno vanredno stanje koje služi kao izgovor liderima da se ne povinuju vladavini prava i tradiciji ponašanja. Preme ovoj logici, piše moskovski list, predsednik nije deo normalnog života u zemlji, i zbog toga vlasti nemaju potrebu da otkriju gde se fizički nalazi.

Kao primer, zakon o zaštiti predsednika tiče se situacija vanrednog stanja u državi, koje omogućava dozvoljene napade, barikade, upade u privatne domove... Odluka da se sakrije gde ruski predsednik spava sama je neka vrsta državnog kriminala, zaključuje moskovski list.

(L.C.)