Na aukciji otkrivene najveće tajne francuskih književnika: Ko se žalio na glasan seks iz komšiluka? (FOTO)

Na aukciji su se našla i pisma između Flobera i njegove ljubavnice Luiz Kole koja prikazuju njihov odnos ali ne rasvetljavaju ništa o nastanku romana "Madam Bovari"

Na aukciji održanoj 26. aprila u Parizu, zahvaljujući nekim pismima i dnevnicima, razotkrivene su tajne najvećih književnih ličnosti Francuske. Među 230 različitih rukopisa našle su se prepiske i dnevnici Gistava Flobera, Viktora Igoa i Marsela Prusta, kako i retko prvo izdanje Galileovih "Razgovora".

OVO JE DOKAZ DA JE SRBIJA SRCE EVROPE! Pročitajte pismo Srbima Viktora Igoa koje je citirao Vučić

Zbirka Žana Bone (79) iz Ženeve, koga smatraju najvećim kolekcionarem francuske književnosti na svetu, samo je deo materijala prikupljenog tokom poslednjih 50 godina. Bona kaže da je pomalo nesrećna što mora da se rastane od Galilea.

- To je izvanredna knjiga i najbolji primerak koji sam video, ali ne pripada mojoj zbirci jer je naučna knjiga i nije deo francuske literature - rekao je Bona za Gardijan.

Veliku pažnju su privukli i drugi primerci ponuđeni na aukciji. Najpre Floberovo pismo u kojem brani svoj roman "Madam Bovari" od optužbi da je razvratan. Nabrajajući mnoge klasične autore koji su mogli biti predmet sličnih optužbi, Flober piše: "Ja nisam pisao za devojčice, već za odrasle ljude, za književnost".

Napisao ga je neposredno pred suđenje njemu i njegovom izdavaču za vređanje javnog morala 1857. ali mu je bilo zabranjeno da ga objavi.

Na aukciji su se našla i pisma između Flobera i njegove ljubavnice Luiz Kole koja jasno prikazuju njihov odnos ali ne rasvetljavaju ništa o nastanku romana "Madam Bovari", koji neki smatraju najboljim na svetu.

Uz Floberovo pismo, izložen je i lični dnevnik Viktora Igoa. Tokom progonstva na ostrvu Gernziju, on je ubijao vreme seansama sa okretanjem stolova i razgovorima sa preminulim dragim osobama. Te spiritualističke seanse bile su jedan od razloga što su njegovi naslednici sakrili dnevnik, plašeći se da će mu on ukaljati ugled.

- Dnevnik je izvanredno zanimljiv ali nije književnost. Mora da je u to vreme na Gernziju bilo baš dosadno, zapravo, još uvek je tako. Igo se okrenuo prizivanju duhova da skrene misli. Dnevnik pokazuje da je bio vrlo impresioniran time - ocenjuje Bona.

Njegova strast za sakupljanjem počela je u desetoj godini kada je tronedeljnim džeparcem platio izdanje renesansnog naučnika i satiričara Rablea iz 1820. Njegove kolekcije u međuvremenu su izlagane u najvećim svetskim galerijama.

Najzabavnije pismo iz kolekcije je ono koje je Marsel Prust napisao svom stanodavcu a koje nam otkriva da je bio jedan sasvim običan čovjek. U tom pismu, autor kapitalnog dela "U traganju za minulim vremenom", bavi se daleko trivijalnijim stvarima, žalio se na komšije koji glasno vode ljubav.

- Komšije vode ljubav svaki drugi dan sa takvom pomamom da sam ljubomoran - žalio se pisac.

(Telegraf.rs/www.theguardian.com)