Tri mistične stvari zbog kojih se zna ko će da bude novi predsednik Francuske (FOTO)

Centrističkom kandidatu Makronu nekoliko stvari ide u korist, ali će konačnu reč imati birači na glalsačkim mestima 7. maja

Nezavisni, proevropski orijentisan centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron i njegova protivkandidatkinja, liderka krajnje desnice Marin Le Pen nastavili su kampanju, uoči drugog i odlučujućeg kruga izbora koji će biti održan 7. maja. Ipak, mnogi su pobedu, čak i pre prvog kruga, predvideli mladom Makronu, i to zbog nekoliko razloga.

Makron, favorit za predsednika Francuske: Svi pričaju o njegovoj 24 godina starijoj ženi. Zavela ga je kao nastavnica kada je bio maloletan (FOTO)

Ako bi pobedio na predsedničkim izborima u Francuskoj, 39-godišnji Makron, bio bi najmlađi predsednik Francuske posle Luj-Napoleona Bonaparte.

- U vaše ime, biću... glas nade za našu zemlju i za Evropu - poručio je on u svom pobedničkom govoru sa širokim osmehom na licu u obraćanju okupljenim pristalicama u Parizu.

On je pozvao na nacionalno jedinstvo protiv populističke kampanje Marin Le Pen, s kojom će se nadmetati u drugom krugu 7. maja, pozvavši na "nadu u Evropu umesto straha".

UDRUŽIVANJE PROTIV DESNICE

Ovaj poslednji njegov potez ne čudi, s obzirom da prećutno većina Francuza u drugom krugu uvek glasa protiv kandidata ekstremne desnice, a u Francuskoj je to zadnjih godina bila porodica Le Pen.

Podršku Makronu pružili su i poraženi kandidati u prvom krugu, koji su poslali svojim biračima poziv da glasaju za mladog političara za predsednika Francuske. I sadašnji predsednik Fransoa Oland podržao je proevropski orijentisanog predsedničkog kandidata, upozorivši da bi eventualna pobeda Makronove protivkandidatkinje, predstavnice krajnje desnice Marin Le Pen, u drugom krugu 7. maja, značila "opasnost po Francusku".

Ankete pre prvog kruga pokazivale su da u drugom krugu Marin Le Pen jedino može da pobedi Makron, da bi sve druge kandidate liderka Nacionalnog fronta porazila.

LJUBAVNE AFERE

Ali, pored podrške koju će nesumnjivo dobiti u drugom krugu, i anketa koji predviđaju njegovu pobedu, Makronu još jedna stvar "ide na ruke". Naime, gledajući istoriju svih francuskih predsednika, jedna stvar im je zajednička - svi su imali ljubavne afere.

Od Valerija Žiskara D’Esten kojem je ljubavnica bila poznata glumica Marlen Žober, a čak se i pričalo da je imao tajnu vezu sa princezom Dajanom, do poslednjeg Olanda, koji je takođe za ljubavnicu izbarao glumicu. Između njih dvojice vladali su Fransoa Miteran i Nikola Sarkozi, čije afere sutakođe punile stupce francuskih listova.

Makronova žena Brižit Tronje je 24 godina starija od njega i bila je njegova nastavnica u srednjoj školi. Prvi put su se upoznali kada je imao 15 godina, a počeli su da se zabavljaju kada je napunio 18. Ona je tada bila udata žena sa troje dece. U knjizi koju je objavio prošle godine, Makron je sam opisao svoju vezu sa Brižit kao tajnu i često pogrešno protumačenu.

SIMBOLIKA BROJA 24

Treća stvar koja je najmanje značajna, i više predstavlja simboliku, jeste razlika u godinama između Makrona i njegove supruge - 24. Razlika između njih dvoje je kao i između Donalda Trampa i njegove supruge Melanije. Samo što je u Trampovom slučaju on stariji, dok je u Makronovom slučaju situacija obrnuta. Ukoliko bi pobedio na izborima 7. maja, svet bi dobio dvojicu svetskih lidera čija razlika u godinama sa svojim lepšim polovinama iznosi 24.

Američkom predsedniku davane su male šanse da pobedi na izborima koji su održani prošlog novembra u SAD. Ipak, on je pobedio Hilari Klinton i tako ušao u istoriju kao prvi predsednik koji nije imao političku funkciju pre izbora.

7. maja videćemo da s li će tradicija u Francuskoj da se održi ili će krenuti da se odvija u drugom pravcu.

(L.C.)